Проф. Самуил Рефетов – единственият българин, номиниран за Нобелова награда

БНТ

БНТ

Проф. Самуил Рефетов – единственият българин, номиниран за Нобелова награда. За него  дълго време никой у нас не бе чувал, но той е изключително добре познат в световните научни среди.

Негово откритие е лечението на щитовидната жлеза, откривател е на “Рефетовия синдром”. Проф. Самуил Рефетов е професор от Чикагския университет.

Заключението от изследванията на доктор Рефетов е, че хормонът не може да влияе на тъканите на пациентите. За да може това да стане, е необходим рецептор.
Дълги години проф. Рефетов работи над решаването на тази загадка и през 1989 г. с напредъка на генетиката случаят бива решен. Така се и открива причината за Рефетовия синдром, който е мутация на рецептора на щитовидния хормон.

Но приносът на Рефетов не се изчерпва с откритието на синдрома. Той е автор на повече от 500 научни труда, избран е за д-р хонорис кауза на университета на Каляри, Италия, и на Свободния университет в Брюксел.

Една от най-ценните е наградата му от 2012 г. за цялостния му принос в ендокринологията “Фред Конрад Кох” на Американската ендокринна асоциация.

Напусна България като дете, минават повече от 50 г. от последното му посещение в родината му. Но намира повод след това да се връща. „Не всички са доволни, младите не виждат бъдеще тук“, казва професорът.

Заминава от България на 12 г., спомня си този момент, спомня си първите години, които са му били много трудни. „Нямах приятели, сменях училища често, не беше лесно, както и за баща ми“, казва проф. Рефетов. „Аз нямах намерение да оставам в Щатите.“
Коментар

  1. Nia 06/02/2018

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.