BG лекари: Бирата ни прави щастливи!

ТВ7

ТВ7




Бирата е здравословна и ни прави щастлива. Този научен факт беше изнесен на 10-ия Национален конгрес по хранене с международно участие. Съдържащите се в бирата витамини от групата В допринасят за стимулиране функциите на централната нервна система и активизира процесите на обмен в организма.

Това го знаем отдавна. Умереното количество – 330 мл за жените и 500 за мъжете, се ползва като антидепресант при скандинавските народи, каза пред TV7 проф. Донка Байкова.

В бирата няма мазнини и белтъци. Тя дължи своите калории на въглехидратите и алкохола, който се съдържа в нея. Тъмните и плодовите бири имат повече калории, отколкото светлите.

А защо ни прави щастливи – защото в състава й има витамин В3, който е включен във веригата за производството на хормона на щастието серотонин. Една бира ни доставя около 30% от дневната нужда от фолиева киселина.

Хората обаче се увличат от ниското съдържание на алкохол и прекаляват. Прекомерната употреба обаче води до изтъняване на сърдечния мускул – т.нар. бирено сърце, повишава се артериалното налягане, рискът от исхемична болест на сърцето нараства.

Проблем създава и добавянето на мезета, които влияят върху теглото. Диуретичният ефект пък води до обезводняване, така че не заменяйте водата с бира в летните жеги.




×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.