Начало Стара планина Татул – едно от най-озадачаващите места в България!

Татул – едно от най-озадачаващите места в България!

от LittleBG
0 Коментар

Татул
Скално-култовият комплекс, намиращ се в местностите Кара дере и Кая башъ, край село Татул, Община Момчилград, е праисторическо място, на чиято територия е разположен един от най-озадачаващите и мистични мегалитни паметници на територията на България.

Той представлява саркофаг с форма на пресечена пирамида, който няма аналог никъде другаде по света, сред множеството регистрирани мегалитни паметници и съответно заема централното и най-високо място на скалния връх. Това е най-добре запазеният храмов комплекс, изсечен в монолитен къс скала.

И точно тук легендата гласи, че се намира и гробът на легендарния митичен певец Орфей. Разбира се, на сегашния етап от изследванията, това не може да се докаже. Факт е обаче, че описаното място е само част от много по-голям култов комплекс, който трябва да бъде обстойно проучен.

От историческа гледна точка фактите и регистрираните културни пластове, съоръжения и находки определят обща хронология на обекта от епохата на късния Халколит до Средновековието. Скалната пирамида и гробниците около нея са оформени, когато светилището преживява своя първи голям разцвет. Наоколо е оформен кръг от глинени олтари, върху които са извършвани жертвоприношенията. Открити са стотици култови предмети – глинени човешки идоли и прешлени за вретено, модели на съдове, предмети от бронз, изображение на Бога Слънце.

Татул

Първите археологически разкопки на обекта са проведени през далечните 1960-те и 1970-те години с научен ръководител проф. Ст. Михайлов. А по време на разкопките на обекта проведени между 2004 и 2007 г., екипът ръководен от проф. Овчаров след извършеното археологическо проучване на стратиграфията на обекта открива следи от култовата дейност датирана по керамични фрагменти късната Бронзова епоха.

От този период са датирани и 30 на брой култови огнища и олтари изградени около скалната пирамида, открити са още фрагменти от кани и чаши за вино. Керамиката открита на обекта е с произход от Мала Азия, Егейските острови и Микена което свидетелства че на поклонение до светилището са идвали поклонници от различни точки на древния свят.

Намерени са още уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска. Според историците саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

След разрушително земетресение, светилището опустява, но мястото е населено отново през втората четвърт на III в.сл.Хр. От този период е открита значително количество римска керамика. Счита се, че елинистическият храм и сградите около него са превърнати в укрепена римска вила, обитавана от богат местен аристократ. Финалният етап от живота върху хълма край село Татул се отбелязва от средновековния некропол, от който са проучени осем гроба. Некрополът се датира не по-късно от средата на XIII век и бележи края на вековния живот на хълма край легендарното село.

В България най-голяма концентрация на скални светилища има в района на Кърджали, като само на територита на Oбщина Момчилград, са регистрирани над сто сакрални обекта. Като един от забележителните обекти в района е Татул.

Българските археолози са открили един „грандиозен паметник на праисторическата религия“, създаден няколко хилядолетия преди траките и използван по-късно от тях и впоследствие през Римската епоха и Средновековието с различно предназначение.

Съвсем сигурно е, че Татул се наблюдава пълна приемственост между езическите култове и християнството. През средновековието вероятно е имало и църква, сега разрушена напълно. Явно, че местността около Татул се е смятала за свещена от дълбока древност до днес.

Татул

Обектът се охранява и е отворен за посещение. Инсталирано е и постоянно видеонаблюдение, за съображения за сигурост, тъй като археологически комплекс е бил подложен на ”варварски” набези.

Археологическият обект край с. Татул е обявен за Паметник на културата. Татул е уникален мистичен паметник, съчетал история, архитектура, строителство в едно.

Магията на Татул не може да се разкаже, тя трябва да се види и преживее. А със затоплянето на времето, настъпването на почивни празнични дни, броят на туристите, които се насочват към „Светилището на Орфей” в с. Татул се увеличава. Татул е мистика, култура и величествена красота!

*Материалът е на Веселина Николова.Печели пари през свободното време
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност