Начало Стара планина 10 неща, които всеки трябва да направи, докато е в България!

10 неща, които всеки трябва да направи, докато е в България!

от LittleBG
0 Коментар

Когато стане въпрос за пътуване, не съм от хората, които казват неща от типа: „Не може да посетиш България, без да видиш“.

Знам, че списъкът с обектите, които „задължително трябва да посетиш“, е различен за всеки според индивидуалните предпочитания.
Така започва разказът, озаглавен „10 неща, които всеки трябва да направи, докато е в България“, публикуван в сайта visitmybulgaria.com.

1. Нощна разходка из Велико Търново

Велико Търново

Като един от най-старите български градове, Велико Търново е пропит с 5000-годишна история. Този малък живописен град приютява един от най-старите и величествени средновековни паметници на Европа – крепостта Царевец. Ако никога досега не сте били в България, това определено е една от задължителните дестинации, които трябва да видите! Велико Търново е построен на три хълма – Царевец, Трапезица и Света гора. Атрактивният пейзаж е допълнен от река Янтра, опасваща целия град. Сравнително лесно е да се достигне до всяка точка на старопрестолната столица – почти всичко е достижимо пешеходно или е на кратък пробег с такси.

2. Туристическа разходка из София

medium_12143301_1246051352087326_6898511179668230201_n
В столицата на България може да направите безплатна обиколка на забележителностите. Ръководи се от организация с нестопанска цел и се провежда на английски език, за да бъдат улеснени чуждестранните посетители. Free Sofia Tour очаква своите гости ежедневно по два пъти. Това е най-интересната атракция в София според потребителите на TripAdvisor. Този доброволен проект е одобрен от общинско предприятие „Туристическо обслужване” в Столична община. Всяка обиколка е едновременно забавна и образователна –  най-добрият начин да представи града и хилядолетната му история.

3. Качете се на Седемте рилски езера

7-te rilski ezera

Най-подходящото време за посещение на Седемте рилски езера е лятото. Тогава пътеките са в най-добро състояние, лифтът работи и функционират огромен брой хотели, къщи за гости и ресторанти в района. Ще са ви необходими между 6 и 8 часа, за да обиколите всички езера, да се насладите на гледките, които се откриват и разбира се, да запечатате тези вълшебни моменти със снимки. Имайте предвид, че в периода около 19 август се събират поклонници на Бялото братство край езерото Бъбрека, за да изпълняват свещени обредни танци, наречени паневритмия. Участват хиляди хора. Те се събират в грандиозни пръстени, като хармонично се люлеят и пеят в прослава на Слънцето и планетите, братската обич, здравословния начин на живот и хармония с природата. Колкото и възхитително да е това събитие, горещо ви препоръчвам да избягвате тези дати, тъй като цялата територия в района става пренаселена и нито ще може да си намерите място за паркиране, нито да се насладите на пейзажа спокойно и в единение.

4. Пиене на ракия и похапване на шопска салата

634740648721933750rakia2

Най-популярната българска салата е шопската салата, която е съставена от домати, краставици, лук, чушки, сурови или за предпочитане – печени, и сирене. Името й идва от названието на група хора, които живеят в столицата София, наречени шопи. Шопската салата идва като предястие заедно с най-популярната напитка в България – ракията. Може да си поръчате шопска салата във всеки ресторант и най-добре я пробвайте с ракия!

5. Върнете се назад във времето с траките

Панагюрско съкровище, littlebg.com

wikipedia
Най-старият народ, населявал българските територии, са били траките. Те са споменати за първи път от гръцкия поет Омир (8 век пр. н.е.). Ако може да се доверим на Илиада, тракийските племена участват в Троянската война (1250 пр. н.е.) под командването на цар Резос. Името траки означава „смел“ ,“храбър“ народ. Древните гърци използват това название за всички племена, населяващи северните територии. Траките били народи, разделени в племена – гети, даки, мизи, трибали, сатри, беси, одриси и други. Те формирали своята етническа общност в началото на Желязната епоха и наброявали 90 племенни групи. Тракийските земи били известни с плодородието си. В своите полета те отглеждали царевица, ечемик, пшеница, ръж, просо и други житни култури. Според античните автори те дори замесвали квасен хляб. В Античността се правил от ферментирали бобови шушулки или пшенично брашно, смесено с гроздов сок и след това изсушавано на слънце.

6. Слънчеви бани на Силистар

beachsilistar_1398149201_24

Силистар е защитена територия, диво място, разположено по южните части на черноморския бряг. Дом на една от най-добре запазените стари горски екосистеми. Заливът се намира до село Резово, на 90 км от Бургас, на 15 км от Ахтопол и на 12 км от Синеморец. Силистар съхранява богата и разнообразна фауна. Тук може да срещнете елен, диви прасета, чакали, патици, гъски и други. Присъствието на дузини от различни видове птици се дължи на факта, че от тук преминава Via Pontica. Силистар е разположен в най-слънчевата част от българското черноморско крайбрежие и предлага уникално съчетание от море, планина, речен пейзаж и екзотична растителност. Плажът в залива е един от най-красивите плажове в България, съхранен и придаващ усещането за докосване до дивата природа.

7. Поскитайте из Стария град на Пловдив

Пловдив

Разхождайки се из тесните улички на Трихълмието, ще се намерите в стария град на Пловдив. През XIX век този малък оазис се въздигнал от пепелта като Феникс и бил възстановен за нов живот. Богати търговци започнали да градят домовете си като архитектурни произведения на изкуството с размерите на царски палати.  Може да съзерцавате великолепните резбовани тавани, пъстроцветните стенописи и пейзажи от всички краища на света. Хвърлете поглед и от т.нар. „клюкарници“, за да усетите живота на улицата. Представете си оживените сбирки и благотворителните балове, организирани от заможните домакини. Стил, аристократичност, благородство и мир излъчва това пространство, обградено от просторни дворища с градини и тучни зеленини. На тези гледки може да се насладите, посещавайки дворовете на „царската“ Куюмжиева къща и тези на къщите на Никола Недкович, Степан Хиндлиян, Верен Стамболян, Георги Мавриди, превърнати днес в музеи.
8. Посетете Несебър

800px-Bulgaria-Nesebar-01

През 1983 г. Старият Несебър е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разположен на скалист полуостров на Черно море, градът с близо 3000-годишна история, първоначално е бил тракийско селище (Месембрия). В началото на 6-ти век пр. н.е. той станал гръцка колония. Останките, датиращи предимно от Елинския период, включват акропол, храм на Аполон, агора (така се нарича главният площад в древногръцките полиси) и стена от тракийски укрепления. Наред с останалите монументи, Старата Митрополия и крепостта датират от Средновековието, когато това бил един от най-значимите византийски градове по задното крайбрежие на Черно море. Дървените къщи, построение през 19-ти век, са с типичната за Черноморието архитектура от този период.

9. Вижте прекрасните сводести тавани в Рилския манастир

ca6030f2cf

В течение на вековете Рилският манастир винаги е бил духовен, образователен и културен център на България. През Възраждането (XVIII-XIX в.) Рилският манастир изгражда приблизително 50 метоха в по-големите български градове и села, където едни от най-добре образованите рилски монаси провеждали своите религиозни обреди, основали училища и водели поклонници в манастира.

10. Загубете се в Ботаническата градина в Балчик!

balchik1-768x576

Дворецът и Ботаническата градина в Балчик, включени в архитектурно-парков комплекс, са частици от Рая на Земята и задължителни за посещение атракции по българското Черноморие. За посетителите особен интерес будят параклисът „Стела Марис“, „Алеята на виното“, „Алеята на вековете“, „Висящите тераси“, гробът на кралица Мария, „Градината на Аллах“, градината „Английски двор“, „Градината с кръстовидното водно огледало“, „Мостика на двореца и гаражите за яхти“, „Моста на въздишките“, старата мелница, „сребърния кладенец”, както и многото археологически артефакти от Античността и Средновековието.
0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност