Начало BG Открития Познайте кой български град е сред 10-те най-стари в света?

Познайте кой български град е сред 10-те най-стари в света?

от LittleBG
0 Коментар

Пловдив, театър
Познайте кой български град е сред 10-те най-стари в света? Любопитна класация подрежда най-старите градове в света. Те се разглеждат две групи – тези, които се развиват и тези, които все още се борят за развитие.

Интересен факт е, че в нея попада и един български град, пише uspelite.com. Това е Пловдив!

1. Йерихон, Палестина – Това е най-старият продължително населен град, основан през 9000 г. пр.Хр. В древността е бил обграден от каменна стена и в него са живели между 1000 и 1500 жители. Археолозите са открили останките на 20 последователни селища, датиращи отпреди 11 000 години, въпреки че за големи периоди градът е бивал изоставян. Градът е окупиран от Йордания 1949-1967 и е бил разрушен от израелската окупация от 1967 година. През 1994 г. става първият арабски град на Западния бряг, за да се даде административна автономия по силата на споразумение между Израел и Организацията за освобождение на Палестина. В момента Йерихон е с население около 20 000 души.

Йерихон

Йерихон
2. Библос, Ливан Създаден през 5000 г. пр. Хр. Името му идва от гръцки и означава „внасят папирус“, защото градът е доставял египетски папирус в Древна Гърция. Разположен е на брега на Средиземно море, на 20 км северно от центъра на столицата Бейрут. Градът е основан от финикийците, а гърците, които изнасяли оттам папирус, му дали името „Библос“. От там идва и наименованието на Библията. Днес популярността на Библос нараства като културна туристическа дестинация и предлага смесица от древни руини, пясъчни плажове и живописни планини.

Библос

Библос

3. Алепо, Сирия – Най-населеният сирийски град, който е основан през 4300 г. пр.Хр. Разположен на кръстопът на търговски пътища, през годините Алепо е бил управляван последователно от хетите, асирийците, арабите, монголите, и османците. На 11 октомври 1138 г. древният град Алепо е разтърсен от най-разрушителните земетресения в човешката история. По броя на жертвите, достигащи до 230 000 души, земетресението се нарежда сред първите 4, отнели най-много човешки животи.

Халеб

Алепо

4. Дамаск, Сирия – Обявен е от някои като най-старият обитаван град в света. Дамаск може да е бил населен още 10 000 пр.н.е., въпреки че тази версия все още се обсъжда. Днешната сирийска столица датира от 4300 г. пр.н.е. Тя е един от най-големите антични градове в света, завладян от Александър Велики и управляван от римляни, араби и османците. Градът се превръща във важно учреждение след пристигането на сирийците, а семитите от Месопотамия изграждат мрежата от канали, които все още се използват.

Дамаск

Дамаск5. Суза, Иран – Създаден през 4500 г. пр.н.е. Суза е бил главен град на Еламската империя, преди да бъде завладян от асирийците. Намира се на 250 км източно от река Тигър в днешната югозападна част на Иран. Суза е настройката на Персите, трагедията на Есхил и най-старата, оцеляла пиесата в историята на театъра. Суза се споменава с името на Суса в еврейската Библия, главно от Естер, но също така и от протестантските Неемия и Данаил. Там е казано, че двамата Данаил и Неемия живяли в Суза и че Естер става кралица, жени се за цар Асуир и спасява евреите от геноцид. Градът след това бе преименуван в Шуш.

Суза

Суза

6. Фаюм, Египет – 4000 г. пр.н.е. Разположен е на 100 км югозападно от Кайро. Той е древен египетски град, в който се почита свещенния крокодил на име Petsuchos. Влечугото живяло в специален храм езерце и се захранвало с дарена от свещеници храна. Когато крокодилът умрял, той бил заменен от друг крокодил. Днес във Фаюм са едни от най-големите базари, джамии и бани в близкото езеро Карун популярно място за туристи и местни.

Фаюм

Фаюм

7. Сидон, Ливан – В християнството, Исус извършва първото си чудо, като превръща водата във вино в Сидон. Ако няма чудотворна сила, то тогава Сидон със сигурност е магически. Градът е разположен на брега на Средиземно море, 40 км от Бейрут. Старият град е създаден преди 4000 г. пр. н. е., в който е запазен лабиринт от тесни улички, извити пътеки и множество джамии, датиращи от Омаядската ера. Според предания свети Петър веднъж посетил Сидон, също както Александър Велики, който, разбира се, тръгва на поход, за да завземе големия град.

Сидон, Ливан

Сидон

8. Пловдив, България – Първоначално градът е бил тракийско селище. По-късно се превръща в основен римски град, преди да попадне във владението на византийците и османците. Създаден е през 4000 г. пр. н. е. градът е вторият по големина град в България. Днес Пловдив е етнически и религиозно разнообразен град с много църкви, джамии и синагоги, както и с арменската църква и готическа катедрала. С толерантното си отношение и жизнена култура градът спечели титлата на Европейска столица на културата за 2019.

Пловдив

Пловдив

9. Газиантеп, Турция – Градът е бил под владичеството на византийци, кръстоносци и османци. Създаден през 3650 г. пр.н.е. Разположен е в южната част на Турция, близо до сирийската граница. Това е един от центровете на водещите производители на машинни килими, експортиране на $ 700 милиона килими само през 2006 г.

Газиантеп

Газиантеп

10. Бейрут, Ливан – 3000 г. пр.н.е. Градът често се оприличава на Феникс – бил е разрушен и възстановен седем пъти. Той е споменат в писма до фараона на Египет още през 14-ти век преди новата ера. Археолози са открили кремъчни сечива, датиращи от палеолита и Горна палеолита през неолита до бронзовата епоха.

Бейрут, Ливан

Бейрут

0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност