Преди 70 г. се ражда българската роза на родната естрада

Паша Христова
Точно преди 70 г. на днешния ден – 16 юли, е родена една велика българска певица, която помнят поколения българи. Ако не се сещате за коя талантлива българка става въпрос, то трябва да се засрамите.

Паша Христова е емблематична фигура на българската естрадна музика, която загива трагично твърде млада.

Певицата на известната на милиони по света „Една българска роза“ е родена на 16 юли 1946 г. Параскева Христова, но известна на цяла България като Паша Христова, е софиянка, израснала в столичния кв. „Княжево“. Интересен факт е, че корените ѝ са от село Варана, община Левски, където живели баба й и дядо й. Родителите и се местят в София и там се ражда Паша.

За първи път звездата й изгрява на руска земя – на Фестивала на забавната песен в Сочи, Русия, през 1967 г. Паша Христова е удостоена със златен медал и първа награда.

Паша ХристоваУспехът на родна земя не закъснява – през 1970 г. се представя на фестивала „Златният Орфей” и получава голямата награда за песента „Повей, ветре“. Печели и първата награда за „Една българска роза“.

През 1971 година Паша Христова получава Голямата награда за изпълнители на Международния фестивал в Сопот, Полша, за песента си „Ах, този дивен свят“.

Това е едно от най-големите международни признания за български поп певец.

За съжаление, славата й залязва трагично. На 21 декември 1971 г. загива при самолетна катастрофа на летище „София“.

Причините за катастрофата и преките виновни, и до днес не са точно установени.
Паша Христова е трябвало да замине за дните на българската култура в Алжир. Самолетът, с който пътуват, Ил-18, е току-що излязъл от ремонт на оборудването за контрол на хоризонталното положение на самолета – въжетата, с които се управляват елероните – подвижни части в краищата на крилете, с които се коригира хоризонталното положение на самолета. Ремонтът изглежда не е бил извършен съобразно техническите изисквания.

Когато машината набира скорост за излитане и се отлепя от пистата, се появява силен страничен вятър, който я накланя на една страна. Проведеното разследване непосредствено след инцидента достига до извода, че въжетата на елероните са били погрешно свързани. Вместо да коригира положението на самолета в хоризонталната плоскост, като парира силата на вятъра, командата на пилотиращия увеличава наклона на самолета заради обратното свързване на елероните. При удара на крилото в пистата, корпусът на самолета се пречупва на две, и целият самолет избухва в пламъци, като единият двигател се откъсва от корпуса. От 73-мата човека на борда, 28 загиват. Спасяват се част от пътуващите само в задната част на самолета: Борис Гуджунов – е със счупени крайници, Янка Рупкина – с леки изгаряния.

За нас, българите, Паша Христова ще живее вечно, с великите текстове и песни, които е изпяла и които се пеят и до ден-днешен.

Припомняме ви някои от невероятните й песни:


×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.