Италиански журналист: Пловдив, другата столица на Европа…

Пловдив, littlebg.com
Италианският „Кориере дела Сера“ публикува обширен репортаж за Пловдив. Статията, озаглавена „Пловдив, другата столица на Европа“, е написана от журналиста Карло Вулпио, който е специален пратеник в Града под тепатата за Европейска столица на културата 2019.

„В Пловдив, петстотин хиляди жители, вторият по големина град в България след столицата София, но първият, който се е отърсил от сивотата на стария режим, можете да се загубите сред музеи, художествени галерии, музикални академии и археологически обекти“, пише Карло.

Италианският журналист разказва историята на Пловдив. Описва красотата на Стария град, църквите в Пловдив и региона, информира „Топ Новини“.

„В България се намира „най-древният просъществуващ европейски град”, с неговата осем хиляди годишна история, датиращ от епохата на Троя, Микена и градовете от остров Крит, град, който според митологията е бил основан от тракийския цар Евмолп, по отношение на който някои твърдят, че е син на Хемус и Родопа, а други, че е син на Посейдон и Хиона, и поради тази причина през XII век пр. н. е. е бил наречен Евмолпия.

Става въпрос именно за Пловдив„, пише италианецът.
Карло казва още: „Пловдив е град по-древен от Атина и от Рим и следователно е най-древният град в Европа, а в Европа почти не се знае къде се намира. Пловдив сменя името си през 342 пр. н.е., когато градът е завзет от Филип II Македонски, баща на Александър Велики, който дава свободна изява на суетата си и го нарича като себе си, а именно Филипополис, точно както е постъпил през 356 пр. н.е. с Филипи в Македония (място на великата победа на Октавиян и Антоний над Брут и Касий през 42 г. пр. н.е.), който днес е голяма археологическа забележителност и се пресича от Виа Игнатия, по който се пътува, за да се стигне до Пловдив.“
Прочетете още:

50 български места, които ще ви спрат дъха

7 български крепости, които ще ви оставят без думи

11 снимки от България, които сякаш са от приказките

Още интересни материали може да намерите на страницата ни във фейсбук

Коментар

  1. click here 28/07/2015
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.