Начало Стара планина Италиански журналист: Пловдив, другата столица на Европа…

Италиански журналист: Пловдив, другата столица на Европа…

2 коментара

Пловдив, littlebg.com
Италианският „Кориере дела Сера“ публикува обширен репортаж за Пловдив. Статията, озаглавена „Пловдив, другата столица на Европа“, е написана от журналиста Карло Вулпио, който е специален пратеник в Града под тепатата за Европейска столица на културата 2019.

„В Пловдив, петстотин хиляди жители, вторият по големина град в България след столицата София, но първият, който се е отърсил от сивотата на стария режим, можете да се загубите сред музеи, художествени галерии, музикални академии и археологически обекти“, пише Карло.

Италианският журналист разказва историята на Пловдив. Описва красотата на Стария град, църквите в Пловдив и региона, информира „Топ Новини“.

„В България се намира „най-древният просъществуващ европейски град”, с неговата осем хиляди годишна история, датиращ от епохата на Троя, Микена и градовете от остров Крит, град, който според митологията е бил основан от тракийския цар Евмолп, по отношение на който някои твърдят, че е син на Хемус и Родопа, а други, че е син на Посейдон и Хиона, и поради тази причина през XII век пр. н. е. е бил наречен Евмолпия.

Става въпрос именно за Пловдив„, пише италианецът.
Карло казва още: „Пловдив е град по-древен от Атина и от Рим и следователно е най-древният град в Европа, а в Европа почти не се знае къде се намира. Пловдив сменя името си през 342 пр. н.е., когато градът е завзет от Филип II Македонски, баща на Александър Велики, който дава свободна изява на суетата си и го нарича като себе си, а именно Филипополис, точно както е постъпил през 356 пр. н.е. с Филипи в Македония (място на великата победа на Октавиян и Антоний над Брут и Касий през 42 г. пр. н.е.), който днес е голяма археологическа забележителност и се пресича от Виа Игнатия, по който се пътува, за да се стигне до Пловдив.“
Прочетете още:

50 български места, които ще ви спрат дъха

7 български крепости, които ще ви оставят без думи

11 снимки от България, които сякаш са от приказките

Още интересни материали може да намерите на страницата ни във фейсбук

armageddonsports.com
2 коментара
0

Подобни публикации

2 коментара

click here 28/07/2015 - 06:55

Hey, thanks for the great post. I feel better after having read this.

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност