30 пловдивски паметници оживяват

LittleBg

LittleBgИскате ли да видите в 3D размер емблематичните пловдивски къщи или амфитеатъра в Пловдив? Това вече ще е възможно с нов проект на общината.

Със 740 хил. евро 30 недвижими паметници на културата на територията на Пловдив ще бъдат включени в единен цифров модел. В момента се прави тяхното триизмерно лазерно сканиране, с което ще се създаде електронна база данни за архитектурните и археологическите паметници.

Инициативата е по проект „Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив„, финансиран по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства“ на Финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014.

Вече е обявена обществена поръчка за дигитализиране на 30 ценни недвижими обекта, сред които са емблематични къщи в Стария Пловдив, Небет тепе, Одеона, Амфитеатъра, Малката и Голямата базилика.

LittleBG

LittleBG

Прогнозната стойност на поръчката е 176 024.7 лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти в община Пловдив – 26 януари 2016 г.

В рамките на проекта „Дигитално културно-историческо наследство на община Пловдив“ ще бъдат дигитализирани общо към 50 000 обекта на движимото и недвижимото културно-историческо наследство (КИН), съхранявани във фондовете на Народната библиотека „Иван Вазов“, Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив, Регионален археологически музей, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Градска художествена галерия – Пловдив.

За целта ще бъдат изградени два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, допълва още в. „Марица“.

Актуалният проект е част от стратегията на община Пловдив за развитието на града като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. Дигитализирането на историческото наследство на Пловдив ще помогне и за по-доброто представяне на града в дигиталната библиотека на ЕС – Европена.

LittleBG

LittleBG

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×