Тайните, които крие Черно море

Снимки'МОРСКИ ВЕСТНИК'

Картина показва как ‘Принц’ се бори с вълните пред Севастополския залив. Параходът е имал мачти и платна, за да може да плава при всякакви условия.

161 г. – точно толкова години една легенда вълнува учени, иманяри, авантюристи и екстремисти. А именно – всеки един от тях иска да разкрие тайните, които крие Черно море. Според легендата става дума за златно съкровище, което лежи на дъното на морето, заровено в трюмовете на британския кораб „Черният принц“.

Легендата разказва и още – къде точно се намира потъналият кораб. Според едни е на дъното на Черно море край Севастопол или между Шабла и нос Калиакра.
Засега обаче никой не го е открил. Знае се само че търсеният в Черно море кораб всъщност се е казвал „Принц“ и е погубен при страховита буря на 14 ноември 1854 г. край град Балаклава, днес квартал на Севастопол.

Там построеният само година по-рано модерен железен параход с платна и мачти бил пратен да превози провизии и 46-и британски полк за участие в Кримската война. Това твърди справка от Националния морски музей в Гринуич, изпратена до варненския Военноморски музей. Според едни изследователи корабът бил преименуван от търсачи на съкровища на „Черният принц“ за по-голяма загадъчност, според други – защото корпусът му бил черен.

Черен или не, „Принц“ докарал в Черно море ценен товар. Според легендата в трюмовете имало 30 бурета със златни монети, предназначени за заплати на пратената в Крим армия на кралицата. След изнурителен преход от Албиона през опасния Бискайски залив, Средиземно море и проливите параходът стигнал до главната база на съюзническия флот в Балаклава. Котвите му обаче били загубени, а портът бил зает от друг кораб. Затова войниците били свалени на брега с лодки, а „Принц“ останал да чака на рейд заедно с още няколко военни кораба.

За лош късмет се развихрила страховита буря, която потопила цялата флотилия. Окупацията на Крим продължила още 8 месеца, а веднага след края й започнал лов за потъналото злато на кралицата.

Първи през 1875 г. експедиция направили французите. Те открили десетина потопени кораба, но не и „Принц“. После опитали италианци, норвежци, американци и германци. Следа от имането нямало чак до 1922 г., когато водолаз открил край Балаклава няколко златни монети. С декрет на Ленин незабавно болшевиките създали спецотряд ЭПРОН, който трябвало да открие „Принц“. След 3 години отрядът намерил останки от железен кораб, а със задачата да търси съкровището се заели наети за целта японски водолази. Но и тази експедиция ударила на камък.

След половин век и похарчени за експедиции над 2 млн. златни рубли богатството останало неразкрито. Според някои изследователи то е мит, защото единствените, които никога не са го търсили, са самите британци. В архивите на музея в Гринуич липсват данни за бурета със злато. Описано е, че параходът е превозвал 40 000 униформи, ватени наполеонки, чорапи, ръкавици, гюллета, патрони и медицинско оборудване на обща стойност 500 000 лири стерлинги.

Това ли е прословутото съкровище на „Принц“, или англичаните лъжат – не спират да се питат и до днес феновете на морските загадки. За да си отговорят, трябва да открият парахода, а и за мястото, където е потънал, също има спор.

И да е круширал при Белите скали край Балаклава, „Принц“ може да е бил отнесен чак до български води, смята океанологът Траян Траянов. В книгата си „Тайните на морското дъно“ той обяснява, че вълната и сукното на армейските шинели и бельо са осигурили значителна подемна сила, противодействаща на теглото на корпуса на парахода. Така, пробит и неуправляем, той може да е бил подхванат от Кримското течение, което се върти обратно на часовниковата стрелка, и да е потънал чак край северния български бряг.

Траянов сочи като доказателство инцидент от 1993 г. Тогава морето изхвърли до Шабла половината от кораба „Волгобалт 38“. Ден по-рано той буквално е бил разсечен от вълните, но чак край остров Змейни до Украйна. Революционната хипотеза на Траянов, публикувана в „Морски вестник“ преди 19 години, предизвика голяма полемика и провокира нови експедиции, този път край нос Калиакра. Вместо „Принц“ през 2004 г. там водолази се натъкнаха на подобния като силует шведски параход „Кристина“, който за съжаление е превозвал само дървесина, допълва още в. „Труд“.

Още 80 останки на кораби откриха океанолозите при скорошни изследвания на дъното между Калиакра и румънския нос Сиврибурун. „Нито една от находките не прилича на „Принц“, така че търсенето продължава“, даде надежда на романтиците шефът на Института по океанология при БАН проф. Атанас Палазов.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.