Българските снегоходки намериха финансиране

capital.bg

capital.bg
Петър Димитров е изобретателят на българските снегоходки. След като затънал до кръста в сняг след спускане със сноуборд, му хрумнала гениалната идея за снегоходките.

Днес изобретателят и съдружникът му Иван Колев работят по няколко модела, които са подходящи както за професионални алпинисти, така и за туристически разходки в планината. Могат да бъдат използвани от семейства с деца и от активни спортисти, които не пропускат снежните приключения.

Снегоходките се надуват с малка помпичка и приличат на лодка без дъно. Побират се в малка торбичка, която е удобна за закрепяне към раницата или колана. Могат да се използват с всякакъв тип обувки – маратонки, туристически обувки и дори с джапанки, шегува се Петър Димитров.

Към тях могат да се сложат котки, а материята, от която са изработени снегоходките, е с много високо качество. Удобни са както за изкачване, така и за спускане в дълбок сняг.

Българската компания Small Foot вече успя да постигне целта си и събра 20 000 евро по време на 30-дневната си кампания в платформата за споделено финансиране Kickstarter. Цената на един чифт е 250 евро, но при предварителна заявка пада до 180.

Родният продукт вече е известен в световен мащаб, а фирмата работи по договори за тестване на снегоходките от английската армия. Някои от най-известните български алпинисти са се разходили с изобретението и са му дали висока оценка.

Боян Петров и Дойчин Боянов няколко пъти са ходили на експедиции с тях. Боянов вече е стъпил с тях и на Антарктика.

Производителите са успели да привлекат друг почитател. Саймън Бек е британски артист, който рисува със снегоходки като утъпква снежната покривка.

„Българското изобретение обаче не му върши много добра работа, тъй като не затъва. Може да ги използва само за фини нюанси и сенки“, споделят Димитров и Колев пред Vesti.bg.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.