Двама българи с уникален пробив в областта на виртуалната реалност

пробив във виртуалната реалност

capital.bg

Български проект в сферата на високите технологии може да приближи виртуалната реалност до всички, които желаят да се докоснат до нея. Става дума за приложението Intugame VR.
По-подробно за откритието ще разкажат специално за LittleBG неговите създатели Георги Георгиев и Красимир Николов.

Георги е на 35 години, завършил е „Информатика“ в Университета в Кайзерслаутерн в Германия. Красимир пък едва навърши 26 години преди броени дни, но вече има завършено висше образование по „Информатика“ в Техническия университет и изкуствен интелект в Софийския университет.

Днес двамата програмисти стават все по-известни като създателите на иновативното приложение Intugame VR, макар все така да работят почти без чужда помощ по него.

Георги Георгиев

Георги Георгиев

– Здравейте! В началото нека изясним какво представлява Intugame VR?

Георги: Intugame VR е приложение, чрез което всяка игра може да се изживее във виртуална реалност.

Без значение от нейната графика, жанр или година на излизане, всяка компютърна игра може да се изпита реалистично от първо лице само с помощта на смартфон, самия компютър и „шлем“, който в картонения вариант на Google струва около 2 долара.

По този начин Intugame VR дава възможност на всеки да се потопи в света, който досега беше предлаган основно от популярната, но скъпа платформа Oculus Rift.

– Как се роди идеята за това?

Георги: Идеята за Intugame VR се роди, след като си купихме много нашумелите по едно време Google Glass. Видяхме потенциал в очилата и искахме да ги превърнем в следващата гейминг платформа. Цялостният неуспех на Google Glass като продукт обаче ни подтикна да намeрим друга реализация за Intugame VR.

Когато Google представи Google Cardboard, видяхме какво невероятно изживяване може да се постигне с нещо толкова просто. Сблъскахме се и с трудностите, които Oculus Rift поставя: липса на съдържание за него, двудневно сглобяване, висока цена… Тогава решихме, че ние имаме нещо по-добро и Intugame VR се превърна в това, което е сега.

– Колко време работихте върху приложението?

Красимир: Започнахме работа през октомври миналата година. И макар да е готово и пуснато, ние продължаваме да работим по приложението и в момента.

– С какво вашето приложение се отличава от другите методи за влизане във виртуалната реалност?

Георги: Intugame VR се различава заради възможността ВСЯКА игра или видео да се изживеят напълно реалистично, като в същото време това не коства почти никакви пари на потребителя, нито усилия за инсталиране и настройки на софтуера.

Красимир Николов

Красимир Николов

– Колко голяма е приложимостта на изобретението ви извън сферата на игрите?

Красимир: Приложимостта на Intugame VR извън игрите е огромна. Макар към момента да не насочваме прожекторите към нея, тя е факт: гледане на 360-градусови видеа, виртуални разходки, ефектни маркетингови продукти са само част от приложенията на продукта ни.

– Трудно ли се намира финансиране за стартиращи проекти?

Красимир: И да, и не. Трудно е от гледна точка на иновативност и потенциал на продукта. Има купища продукти на днешно време и трябва наистина силно да се откроиш, за да впечатлиш достатъчно инвеститорите.

А инвеститорите не са малко. Това прави и финансирането за повече проекти по-вероятно. Virtual Reality е технология, която ще промени света и инвеститорите искат да участват.

– Докъде мислите, че можете да стигнете при благоприятно развитие?

Георги: Надяваме се да успеем да наложим Intugame VR като световна марка за изживявания във виртуална реалност и всеки собственик на компютър и смартфон да се възползва от възможността да се наслаждава на този тип забавление.

– С какво име се ползват българите в средите, в които се развивате вие?

Красимир: Българите се ползват с отлично име! Има множество наши сънародници, които са успели да намерят сериозно финансиране за идеите си извън България и особено отвъд океана.

– Според вас могат ли българите да бъдат причислени към техническите нации?

Красимир: Категорично! В България има изключително много талантливи хора, за което говори и присъствието на толкова много чуждестранни IT компании в страната. Освен това startup общността се развива с бурни темпове и ще видим някои много успели български стартъпи в следващите 5 години.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.