Помощ за Драгоманското блато

balkani.org

balkani.org

Една от най-ценните територии в България се намира само на 40 км от София. Уникалното съчетание от влажни зони и карстови хълмове е дом на редки растителни и животински видове. Подобно на повечето влажни зони в България Драгоманското блато е било унищожено през 50-те години на XX век, за да се използва земята за земеделски нужди.

След 1990 г. отводнителните мероприятия спират и блатото постепенно се възстановява до предишния си облик.

Днес то е най-важното местообитание на водолюбиви птици в Софийско. Възстановяването, опазването и популяризирането на природната територия се дължи до голяма степен на работата на Балкани от 1996 г. насам.

Драгоманското блато – единствената изцяло запазена влажна зона у нас се нуждае от  помощ. Мостовете, чрез които можем да разгледаме уникалните видове от фауната и флората са в плачевно състояние.

Блатото се намира на 40 километра от София и е било едно от последните местообитания на жерава, преди да изчезне като гнездящ вид в България. Площта му е колкото 480 футболни игрища. Сред пъстрата мозайка от папур, тръстика, водни лилии се крият редки защитени видове от растителното и животинското царство.

Дървени мостчета правят възможно разглеждането на уникалните видове.  Дъските им обаче са изгнили. Държавата по никакъв начин не помага, затова природозащитници са взели инициативата в свои ръце и събират 10 000 лева за нов мост.

Средства могат да се дарят, както на банковата сметка на Сдружение „Балкани”, така и чрез PayPal . За повече подробности вижте ТУК.

balkani.org

balkani.org

Добави коментар

antalya escort