Антарктида става част от България?

Антарктида

Антарктида е все по-близо до това да стане част от България. 1335 географски точки и местности на ледения континент носят български имена, съобщава бТВ.
Страната ни има право да ги именува така, защото наши изследователи активно изучават Южния полюс.

Някои от обектите с български имена са например базата „Свети Климент Охридски“, която се намира на остров Ливингстън и близкия до нея Аспарухов връх, висок 760 м и кръстен на основателя на българската държава.

Илиев ледник на остров Александър пък носи името на маестро Дико Илиев, създал мелодията на „Дунавското хоро”, а полуостров в североизточния край на остров Ливингстън носи името на морската ни столица Варна.

25-та българска експедиция продължава изследванията си на Южния полюс, където сега е лято. Тя ще приключи през март догодина, а през тези три месеца нашите учени имат важни задачи, като това да изследват геологията на Антарктида и как климатичните промени влияят върху природата там.

Нашите полярници имат ново постижение. Двамата известни български алпинисти Николай Петков и Дойчин Боянов успяха да изкачат за пръв път връх Свети Борис, който може да се окаже и най-високия връх на остров Ливингстън.

„Ние българите, може и да сме малка нация, но в Антарктида сме голяма нация и сме наравно с всички велики сили, които са там преди повече от 100 години”, споделя директорът на Българския Антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

В началото на 2017 г. до българската антарктическа база ще бъде издигнат паметник на кирилицата.

Антарктида

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.