За първи път: Българи покориха Серо Торе

missis.bg

missis.bgУникално постижение за българските алпинисти. За първи път българи покориха Серо Торе – най-високия от четирите върха в Патагонската ледена шапка.

„6 януари, 16.00 часа местно време. Успяхме! Експедиция „Dragon’s tail Patagonia 2016″ с първо българско изкачване на Серо Торе. Поздрави от нас. Продължаваме“, споделиха българите за успеха си.

Преподавателят по алпинизъм, планински водач и многократен републикански шампион по алпинизъм Мартин Маровски, който е и ръководител на групата, републиканският вицешампион по алпинизъм Григор Вътев, Виктор Варошкин – автор на едни от най-трудните традиционни спортни маршрути в България, и Руслан Вакрилов – един от най-добрите български екстремни фотографи в областта на катеренето и алпинизма – това са българите, изкачили Серо Торе.

Серо Торе е 3128 метра висок и е един от най-трудните за изкачване върхове в света. Но трудностите и свирепите условия не успяха да спрат нашите момчета, които покориха върха на Богоявление.

„Това се случва след повече от 20 дни чакане на хубав прозорец от време и безплодни опити за катерене”, споделя алпинистът Руслан Вакрилов от експедицията пред missis.bg.

Серо Торе е едно от най-големите предизвикателства за алпинистите и катерачите по света, най-вече заради своята техническа трудност и пословично лоши атмосферни условия. Не един или двама професионални и опитни привърженици на скалното катерене са се връщали разочаровани след своя опит да покорят Серо Торе.

Тази респектираща дори на външен вид планина се намира на границата между Чили и Аржентина, в т.нар Патагонски Анди, част от образувалите се в Южна Патагония глетчери.

Разположен е на територията на Парк Насионал Лос Гласиарес в Аржентина, на север от Национален Парк Торес дел Паин в Чили, на територия, която е успорвана от двете южноамерикански държави.

Серо Торе е най-високият от четирите върха по протежение на източния ръб на Патагонската ледена шапка.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×