Начало Българи юнаци Емил Рашковски – фотографът на зимната планина

Емил Рашковски – фотографът на зимната планина

13 коментара

Емил Рашковски/Личен архив

Емил Рашковски/Личен архив

Срещнахме ви с трима фотографи, влюбени в красотата на Малка България.

Представихме ви Чавдар ЧерневАндрей Андреев и Ивайло Маджаров и техните невероятни снимки от България. 

Сега ще ви запознаем с Емил Рашковски. 

Вижте какво сподели пред LittleBG за България, фотографията и страстта му да снима…

Откога се занимавате с фотография, как се запалихте?

– По фотографията се запалих преди повече от 10 години. Запленен от красотата на природата, изпитвах потребност да запечатвам картините й по някакъв начин. Започнах да обикалям планините с един компактен апарат, но бях фокусиран повече върху планинарството, отколкото върху истинската пейзажна фотография.

Общо взето, допреди две години не съм се занимавал толкова задълбочено със снимане, както го правя момента. В един момент се захванах наистина сериозно. Минах през различни фотографски курсове, пленери, уъркшопове. От контактите ми с по-опитни фотографи научих много за практическата част на фотографията. Снабдих се с подходяща техника. Всичко това ми помогна да постигна по-значителни успехи.

Кога и какво обичате да снимате?

– Пейзажната фотография е моята най-голяма страст. Интересни са ми преходните състояния и сезони – зима-пролет, лято-есен, есен-зима, както и пролетта, есента и зимата като цяло, съответно изгрев или залез. Тогава времето е динамично и има по-интересни явления.

Харесвам ми да се фокусирам върху мимолетните, но и най-красиви моменти на изгрева, залеза, светлините на нощта и звездното небе. Тези трансформации са наистина магически, символ са на вечния кръговрат в природата, когато денят умира, но и винаги се ражда отново, затова са и толкова въздействащи. Звездното небе присъства в доста от моите снимки. Харесвам нощта, нейната мистика и очарование.

Зимната планина ми е особена слабост заради ските, (които също са ми любимо занимание), чистотата, белотата и спокойствието, което планината излъчва (в случаите, когато е спокойна, разбира се).

Къде обичате да снимате в България?

– Харесва ми да снимам в планината. Естествено, нашите най-големи и красиви планини са и най-притегателни за мен (Рила, Пирин, Родопите, Балкана), но обичам да снимам и на места като Витоша, Плана, Конявска планина, Лозенска планина. Те са по-близо до мен, тъй като живея в София, и мога да ги посещавам по-често. Обичам и морските пейзажи.

Любимата ви снимка, заснета в България…

– Не бих отличил само една, тъй като са много, но харесвам нещата си от Рила, Пирин, Конявска планина, северното ни Черноморие… Напоследък са ми любими пейзажите с цветя, особено с диви божури, които са рядък и много красив вид.

Какво мечтаете да снимате (в България)?

– „Мечтая“ е силно казано за България, тъй като ако искам да снимам нещо, просто го планирам и отивам. По-скоро мечтая за далечни дестинации като Алпите, Полярния кръг, Исландия, Америка, Патагония, Антарктида, Кавказ, Камчатка…

Ето и няколко снимки на Емил Рашковски…
Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

Rashkovski Photography

 

Повече снимки на Емил Рашковски можете да видите на страницата му във Фейсбук, както и в профилите му във Flickr и 500px.
armageddonsports.com
13 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност