Първият веган, покорил Манаслу, е българин

Нова телевизия

Нова телевизияСлед като Боян Петров покори Манаслу, добрите новини за България не спират до тук. Освен Боян, до 8163 метра стигна и друг българин – Атанас Скатов. Освен че изкачи един от най-високите върхове в света, забележителното за Атанас е, че той е и веган.

Българинът не яде никакви животински продукти, като не е консумирал сирене, яйца, мляко, дори и мед от години. Така Наско показа на света, че и без месо човек може да покори един от най-трудните върхове на Земята.

И вече 4 г. Атанас Скатов не е опитвал никакво месо. В ефира на Нова телевизия Наско сподели, че изкачването на осемхилядника в Хималаите никак не е било лесно.

„Разбрах, че и невъзможното може да стане възможно. В това се убедих, защото аз съм единственият, който направи три опита и даже бях решил, ако не стане, и четвърти път тръгвам нагоре, без почивка, докато не се кача… Аз се качих до върха без кислород, обаче докато чакам един час на 8160 метра, спрях да си чувствам ръцете и краката, ритам, тупам – нищо. Минути се чудех дали да взема кислорода, но реших да не рискувам. Чака ме синът ми, майка ми, баща ми“, споделя Наско.

Българинът обаче няма намерение да спре до тук. Напротив, веганът има намерение да изкачи всички осемхилядници на Земята. Така му предстои да изкачи още 13 от 14-те осемхилядника. Най-бързо се е изкачил за 8 г. човек с нормално хранене. Наско се е амбицирал да го направи за 5 г., въпреки че е веган.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.