НДК ще грее в цветовете на трибагреника

НДК

НДК

Националният дворец на културата (НДК) посрещна един от най-големите празници на българската духовност – Деня на будителите, с нова визия.

Точно в 19:15 часа, на 31 октомври, под звуците на прочутата Рапсодия “Вардар” на Панчо Владигеров, фасадата на най-голямата културна институция у нас грейна в цветовете на националния флаг – бяло, зелено и червено.

След това зарадва събралите се жители и гости на столицата с истинско светлинно шоу в различни нюанси на бялото, синьото, зеленото и червеното. Една видима метафора на всички усилия на екипа, заел се с каузата да осветява пътя на духовността у нас.

„Ние в НДК сме много щастливи, че освен отвътре, където грее със светлината и силата на хората на изкуството, нашата сграда вече ще свети и отвън. Правим го специално за Деня на будителите, защото смятаме, че най-голямата институция за култура в България трябва да свети и отвън във всички възможни цветове и се надяваме да стане едно от любимите места на хората, свързани с българската култура. С огромно удоволствие ви представям новото, осветено НДК!”, каза при откриването на обновената фасада директорът на Двореца Мирослав Боршош.

НДК

НДК

В стационарен режим бялата светлина ще подчертава оригиналната монолитна архитектура на сградата, а останалите цветове ще бъдат променяни в различни комбинации.

Целта на впечатляващите ефекти е да подчертават или напомнят за ключови събития и дати, като сградата ще се оцветява в зависимост от събитията и информационните поводи.

Изборът на деня за представянето на новия имидж на НДК не е случаен, защото за по-малко от година Дворецът се превърна в едно от най-бързо развиващите се средища за култура в България. Преди седмици там отвори врати първата денонощна книжарница и библиотека – Литературен клуб „ПЕРОТО”, където си дават среща именити и прохождащи автори, а преди броени дни – и най-новият театър у нас – Азарян, с премиерата на Чеховата „Чайка” на Явор Гърдев.

Скоро официално ще бъде даден старт и на пространството за съвременен танц и пърформанс – ДНК. НДК е домакин на най-големите и обичани от публиката фестивали и събития.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.