Явор Гърдев откри театър Азарян

НДК

НДК 

„…и започваш да вярваш, че наистина е възможна една световна душа…“

Дорн, „Чайка“

За първи път публика пристъпи прага на новооткрития театър Азарян в Националния дворец на културата (НДК), за да наблюдава премиерата на спектакъла “Чайка” от А. П. Чехов, с режисьор Явор Гърдев. Изборът на „Чайка” не е случаен, защото това заглавие остава в историята като една от емблематичните визитки на твореца, чието име носи новият театър.

В продължение на 180 минути Гърдев преведе зрителите през палитра от емоции и преживявания на сцената и извън нея, за да ги направи част от това, което той самият нарича дом – театърът. Дом, който беше създаден, благодарение на новата културна политика на Националния дворец на културата, превърнала Зала 2 в ново пространство за изкуство.

НДК

НДК

„Театър Азарян е открит” – с тези думи директорът на Националния дворец на културата Мирослав Боршош поздрави на финала зрителите, сред които бяха президентът Росен Плевнелиев, Румяна Бъчварова – зам.-министър председател по коалиционната политика и държавната администрация, и министър на вътрешните работи, зам.-министърът на културата Боил Банов, зам.-кметът на Столична община д-р Тодор Чобанов, режисьори, директори на театри, драматурзи, телевизионери, актьори и почитатели на театъра.

Всички те посрещнаха и аплодираха след края звездната игра на актьорския състав (Елена Телбис, Захари Бахаров, Ованес Торосян, Михаил Мутафов, Владимир Пенев, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Лилия Гелева, Николай Урумов, Христо Петков и Стоян Габровски), който даде всичко от себе си в последните месеци на усилени репетиции и екипа, сътворил представлението.

НДК

НДК

Неслучайно първото представление е “Чайка”, каза Явор Гърдев часове преди премиерата. „За Чехов се изисква определена доза зрялост и от тази гледна точка се радвам, че не успях да поставя пиесата “Чайка” през 90-те години. Това е важно, за да не бъдеш на страната на персонажите и срещу другата половина от тях. Чехов е изключително фин автор”, каза режисьорът.

„Авторът създава един свят, като прониква в съзнанието ни с неговата цялостност. Когато имаме толкова щедър автор, тогава и интерпретацията трябва да бъде достатъчно смела, достатъчно щедра към всичките му персонажи, за да може по някакъв начин да проникне в света на този изключителен гений, чиято пиеса е най-подходяща за откриването на един театър”, каза Гърдев.

Следващите 3 дати за представлението са: 16 ноември от 19:30 ч., 21 ноември от 23:00 ч. и 25 ноември от 21:00 ч.

НДК

НДК

Театър Азарян е най-новото театрално пространство в София – част от огромния културен механизъм на НДК. Утвърдени имена на българската и европейската сцена ще асоциират работата си с този кураторски проект. Театърът ще дава пространство за изява на млади творци, които чертаят новите тенденции в изпълнителските изкуства.

Театър Азарян има амбицията да обедини голяма група артисти в обща социална, културна и естетическа идея, които да създадат творческа микросреда на обмен със своята публика. Тук ще се канят най-добрите български режисьори, които да реализират своите постановки, както и млади творци, на които театърът ще даде сцена за изява.

НДК

НДК

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.