Крепостта „Дионисополис” в Балчик – нова за 300 хил. лв.

wikipedia

wikipedia

Реставрирана е част от късноантичната и средновековна крепост „Дионисополис” в Балчик, съобщава Радио „Фокус” – Варна. Крепостта се намира върху платото, северозападно от центъра на Белия град, на територията на сегашния квартал „Хоризонт”.

Обявена е за паметник на културата от национално значение. Строена е в края на V-ти и началото на VI-ти век. Реставрирани са и защитени от вода и влага 130-метрова крепостна стена, широка малко над 5 метра.

Реставрирани са и две от кулите. Около 18 дка е затревената площ, изградени са пътеки, по които туристите могат да преминават, разглеждайки обекта.

В района са засадени 118 дръвчета, поставени са информационни табели на четири езика. Всички тези подобрения са на стойност около 312 000 лв. Изцяло са проучени западната, северната крепостни стени и западната половина на южната. Трасето на източната крепостна стена е установено чрез сондажи. Според разкази на местни хора, една от кулите е била с височина 2 метра, градежът й е бил от камък.

Когато започва строежът на пистата на бившето военно летище край Балчик, тази кула бива разрушена и каменният материал бива използван за изграждането на пистата. Това разказа Красимир Раданов, местен екскурзовод. По думите му, първият акропол (град) се е намирал в района на днешната автогара на Балчик. При възникването на цунами, градът е залят от огромни вълни и населението се премества по-нагоре по склона, именно в района на крепостта.

През повечето време тя е била византийска, защото в периода, в който е издигната, българите не са проявявали интерес към морските пристанища, посочи още Красимир Раданов. Крепостта с площ близо 150 дка се смята за едно от най-мащабните укрепления на Византийската империя. При археологически разкопки в края на миналия век, в които участва и международна експедиция, са разкрити крепостната стена, петоъгълна кула, западната и северната порта на укреплението и други обекти.

Сред интересните находки са монета от трети век след Христа, също голямо количество фрагментирана византийска керамика, с различно предназначение. Разходка из Белия град ще предложи на неговите гости също красотата на възрожденските каменни чешми, на големите търговски каменни сгради и оцелелите тук там традиционни възрожденски къщи, забележителни произведения на българската архитектура.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×