Българин измисли часовник, който превежда за 2 секунди

бТВ

бТВ
Българин изобрети часовник-преводач. Устройството може да превежда, без да е свързано с никаква мрежа.

В малък часовник преводач е събран целия живот на Владимир Ичевски. За да го създаде, той се отказва от семейство, имот и кариера. Работи над него 23 години. Изобретението му превежда една дума за 2 секунди.

Информатик по професия, днешният пенсионер работи през целия си живот в сферата на автоматизацията. Идеята за преводача му хрумва през 90-а година.

„Три дни след пожара в Партийния дом се мъчех да превеждам един текст на английски език с помощта на този малък червен речник и ми стана толкова досадно, че за миг се замислих: Не може ли тази работа да се автоматизира, да се облекчи”, разказва той.

От момента, в който се ражда идеята, Владимир Ичевски не е напускал София за повече от два дни. Освен цялото си време влага и всичките си средства в проекта.

„Имах някога кола „Лада“ – продадох я. Парите отидоха в проекта. Имах наследено едно малко жилище в провинцията, продадох го – парите отидоха в проекта”, допълва Ичевски пред бТВ.

Днес изобретателят живее и работи в две стаи. Нарича ги „моят бункер”. Тук първо създава писалка преводач. Но после решава да намали размера на изобретението си до часовник. Точността на превода му е до 97 процента. Устройството му все още не е патентовано, защото няма финансиране.

Изобретателят вярва, че ако проектът му получи подкрепа, има потенциал да стане знаков за страна ни.

Коментар

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.