17-годишен българин мачка конкуренцията в автомобилизма

бТВ

бТВ

Павел Лефтеров спечели втора победа европейските GT4 серии. На 5-ти и 6-ти септември се състоя четвъртия кръг от пистовия шампионат EURO SERIES BY NOVA RACE.

В тези серии се състезават автомобили с хомологация за участие в сериите GT4. Само месец след невероятната си двойна победа в Белгия, Павел Лефтеров получи покана за участие и в този шампионат.

Пистата и променливото време в Белгия са вече добре познати на Павел и отбора. Това бе категорично потвърдено в свободните тренировки, в които Павел Лефтеров постигна първо и второ време, и в квалификациите в събота, в които пилотът на „Булавто Рейсинг Тим” безапелационно си „завоюва” първата стартова позиция и в двете състезания в неделя.

Времето преди началото на първото състезание бе влажно и студено, но с изгледи да се проясни и слънцето да пробие облаците. Затова Павел реши да стартира със „сликове” (гуми за сухо време). Още на първата обиколка бе изпреварен от втория и третия на старта, загуби лидерската позиция, но въпреки хлъзгавото трасе, успя да задържи третото място в колоната до влизането в бокса.

След задължителното спиране бе девети, а през това време слънцето се показа,пистата започна да изсъхва и вече просто нямаше кой да го спре. 12 минути преди финала той отново беше в челната тройка, постигна най-бързата обиколка и наистина „летеше”, както се изрази коментаторът на прякото излъчване.

Резултатът – профуча край временния водач Хелистекан, финишира първи със седем секунди преднина и стъпи на най-високото стъпало на наградната стълбичка под звуците на българския химн.

Във второто състезание Павел стартира от първата позиция. С всяка обиколка увеличаваше преднината и финишира с 9,500 сек пред класиралия се на второ място Оливие Фреймоунт с Megane Trophy.

С днешния си триумф Павел Лефтеров стана първият пилот с двойна победа в Euro Series.

Последните две състезания, в които Павел Лефтеров ще участва през сезона, са на пистата Мизано в Италия. На 27 септември в Euro Series, а на 4 октомври е последният кръг от Европейските серии GT4.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.