Ученици в Пловдив направиха робот, който пише и говори

робот

Ученици в Пловдив вече сами програмират хуманоиден робот от второ поколение да пише, танцува и разговаря по установена японска система.

Това е метод за иновационно образование по роботика и информатика и единственият курс по роботика за деца и юноши, на който малчуганите се упражняват да програмират наподобяващия човек робот Нао, използан за програми за изкуствен интелект, съобщава в. „Труд“.

В резултат на усилията на децата, Нао вече може да се движи, да води разговор, да пише на таблет, да танцува народни танци, да упражнява бойни изкуства.
Преподаването се случва както в ателието по роботика на ул. „11-и август“, така и в няколко училища в града под тепетата, където роботиката е свободно избираем предмет. Водещ на на курсовете по роботика за деца и ученици е Виктор Прончев, програмист в известна американска компания, а идеята за тях е на 12-годишната му дъщеря Катя.

Под ръководството на баща си, момичето прилага уменията си в програмирането и същевременно се включва като преподавател на връстниците си в обучението.

То се осъществява с помощта на специален учебник, преведен от английски език от ученици от ЕГ „Пловдив“. По време на своите занимания децата програмират сензори и мотори като ползват за инструмент световният програмен език на науката Python.

„Децата, които се учат при нас, имат добра основа да продължат с роботиката и дори да работят в областта на програмирането на индустриалната роботика“, твърди Виктор Прончев.

Той и негови колеги въвеждат новия метод за обучение със свои усилия и средства, а курсовете са безплатни за желаещите да развиват умения в програмирането на роботи. Паралелно с обучението на деца има и курсове курсове за юноши, студенти и техници, които се нодят от Теодор Георгиев, един от най-добрите специалисти по индустриална роботика у нас. Тео е основател на РобКо академията в Пловдив, където обаче рядко се задържа, тъй като програмира целогодишно роботи в заводите на световните марки автомобили.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.