Студенти направиха приложение, което маркира дупките по пътя

littlebg.com

бтв
В центъра на София, на ул. „Княз Борис I“, има два кратера. Те носят името на приложение за смартфони, което беше измислено от няколко студенти от Софийския университет. Те взеха първа награда за това приложение в конкурс, който търсеше най-интересните и авангардни идеи.

Станислав, Христо и Ангел получили задача да направят програма за обработка на огромно количество данни. Сетили се, че в столичния Студентски град дупките все още са повече от заведенията. Затова, заедно с колегата си Милан Миланов, разработили приложение за смартфони, което маркира и посочва дупките на пътя.

„Искаме гражданите да са активни, и слагайки приложението на телефоните си да могат да генерират по картата на България дупките, които са по нашите пътища, и общините да видят този проблем”, разказа Христо пред bTV.

Приложението за дупки на пътя „Кратер“ е работещ прототип. Всеки смартфон с Android може да го използва, а скоро ще бъде съвместим и с други операционни системи.
Решихме да тестваме приложението „Кратер“ по една от улиците в Студентски град.

 „То показва къде точно на картата се отбелязват неравностите. Тази информация я събираме на сървър и можем впоследствие да я използваме, за да предоставим информация на шофьорите за предстоящи неравности по пътя”, обясни Стефан.

„Кратер“ работи автоматично – тоест, реагира на дупките и записва данните за тях там, където се движите.

Развитието на проекта „Кратер“ може да следите на официалния му сайт KRATER.IO.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.