Начало Новини Опашки за мартеници – Пижо и Пенда „летят“ по света

Опашки за мартеници – Пижо и Пенда „летят“ по света

3 коментара
интернет

интернет
С червен и бял конец, преплетени в едно – т. нар. мартеница е традиционен български символ, с който всички българи се закичват на 1 март. Празникът Баба Марта е характерен по нашите ширини със закичването и подаряването на мартеници.

Пижо и Пенда в червено и бяло са най-разпространените мартеници.

Но какво се случва, ако не сте в България на 1 март? Странен въпрос, нали? Но факт. Хиляди българи са далеч от родината на Баба Марта. Българите в чужбина, които от години търсят препитанието си по света, пазят живи традициите, макар да са далеч от България.

Доказателство за тази чудесна практика са препълнените пощенски станции в България дни преди Баба Марта. Пликове, пълни с всякакви мартеници, се адресират ежедневно към различни точки по света. Пред пощенските гишета опашките са дълги.

интернет

интернет

„Мартеница за децата, една голяма да я сложат на стената вкъщи, хубав шоколад и църковно календарче – това е. Малко, но от сърце“. Това сложи в плика възрастна дама за свои близки в Америка. „Дано стигнат до 1 март“, вълнуваше се жената, готова да плати и най-високата цена за ценната пратка.

За закичане – за ръката, за врата – това са най-разпространените видове мартеници, които българите пращат на своите близки зад граница. Това пък сподели пред LittleBG служителка от Централната поща в столичния квартал „Люлин“.

Най-много изпращат до Щатите показват пълните пликове – забелязала е още пощенската служителка. Но не липсват и пратки до близки страни в Европа като Англия, Испания, Гърция. Има и за Сидни, Австралия – явно и там има много българи, отбелязва още служителката.

„Умните баби пращат мартеници на 15 януари, не на 15 февруари“, отговаря жената на притеснена дама, вълнуваща се кога ще получат писмото й.

интернет

интернет

За да изпратите пратка на своите близки извън България, може да го направите или с обикновено пратка, или с препоръчителна в Българските пощи. Разликата между тях е в цената и във времето на пристигане на пратката ви.

Обикновената ще пристигне по-късно, но пък е значително по-евтина. За плик с няколко мартенички ще ви струва около 2-3 лв., но ако искате червено-белите ви армагани да пристигнат по-бързо, ще трябва да се бръкнете с около десетина лева. Така след 2 седмица вашите роднини и приятели ще могат да се радват на мартеници от България.

интернет

интернет

Но не се притеснявайте. Ако все още не се изпратили Пижо и Пенда на своите близки зад граница, не е късно да го направите! Но побързайте! И се подгответе за чакане пред пощенските гишета. Но винаги си струва – какво по-хубаво да зарадвате българин с мартеница на хиляди километри от родината?

3 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност