Българин е номиниран за кулинарните Оскари

Илиан Илиев започва кариерата си във фотографията като фоторепортер. Преди да се захване с кулинарна фотография, Илиан Илиев снима в Косово по време на войната. После насочва обектива си към балерините от Софийската опера.
Когато се премества в Лондон започва да се занимава с рекламна фотография и постепенно развива свой собствен уникален стил, в който съчетава привличането на рекламата с „окото“ на художник. Използва естествена светлина. Стилът му е изчистен, графичен. Повече от 25 години работи по различни проекти както в рекламата така и в издателската дейност като редактор, но специализира във фотографията на храни и напитки. Снима в собственото си студио-кухня в Кеймбридж.

Има издадени две книги за кулинарното изкуство и повече от 10 самостоятелни фотоизложби в България, Великобритания и Русия. Най-успешните са „Старите къщи“, „Войната в Косово“, „Балетни портрети“.

Две от изданията на фотографа Илиан Илиев получиха номинации в престижния конкурс за готварски книги „Гурманд“. Илиев живее и работи в Обединеното кралство повече от 10 години. Съчетава традиционно българското с модерното, съобщава БНТ.

© Илиан Илиев
„Да снимаш значи да виждаш. За да може да снимаш хубави снимки, трябва да ги видиш първо. Ти създаваш снимката в първия си поглед и след това е само майсторството. Така че дали снимаш балерини или храна, винаги трябва да хващаш детайла, трябва да хванеш интересното, това, което останалите не го виждат“, казва Илиан Илиев, кулинарен фотограф.
© Илиан Илиев

Интересът ми към кулинарията е свързан с моето детство. Израснал съм в семейство на ресторантьори, където изисканата храна винаги е била част от културата, казва за себе си фотографът.

Малко след като се установил в Англия, Илиан започнал да снима храна. В двете номинирани книги, Илиан събира почти 30-годишния си фотографски опит и любовта си към кулинарията.

В едната готварска книга подбира рецепти с българско сирене, а в другата, която печели награда във Великобритания – рецептите са с кисело мляко.

„Имам един вариант на странджанки и той е любим на семейството ми с кисело мляко. Тази модификация няма нищо общо със странджанката, която се прави в България с бялото брашно, това мисля, че е най-любимото ми нещо и най-приеманото „интернешънъл“, когато съм имал гости от различни места, хора, които не са българи, това е нещо, което всички са го харесвали“, споделя българинът.

Илиан с нетърпение очаква раздаването на световните награди „Гурманд“ тази година в края на май в Китай.“Те го сравняват този конкурс с Оскарите, това са Оскарите на готварските книги.
Когато видиш твоя труд номиниран там и когато знаеш, че твоята книга е там, надделяла над поне 200 – имаш самочувствие“, разказва фотографът.
Рецепта за таратор с моркови
Илиан Илиев

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.