Тервел Пулев: България е раят на земята!

Тервел Пулев
Пулев, Тервел Пулев! Това име предизвиква гордост у всеки българин! А в боксьорите – респект, уважение!

Тервел Пулев е боксьор, печелил многократно отличия за България. Два пъти е европейски вицешампион и носител на бронзов медал от олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

3-ти медал от Европейско в Самоков 2015, 2-ро място на Европейска купа в Харков, Украйна, два пъти носител на Купа Странджа, многократен победител в международни турнири от клас-А. Донесъл е на България редица трофеи за „НАЙ-ДОБЪР “ или „НАЙ-ТЕХНИЧЕН“ състезател. И още много други.

Роден на 10 януари 1983 г., Тервел Пулев е част от боксовата фамилия Пулеви. Баща му Венко Пулев е шампион на България в средата на 20-ти век в супертежка категория. А брат му Кубрат Пулев дръзна да се бие с Владимир Кличко!

Тервел се радва на двама синове – Калоян Пулев, роден през 2008 г. и Аспарух, който е на няколко месеца.

Срещаме се с Тервел Пулев на историческа дата за България – 6 септември – Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Ето какво сподели той пред LittleBG!

Тервел Пулев

снимка: Александър Стоянов

На 6 септември Съединението на България – какво ни обединява нас българите?

Тервел Пулев: Ако трябва да съм откровен, сме обединени само при неспазването на закона. Примерно, ако някой водач не спре на пешеходна пътека и друг веднага последва примера му.

А какво ни разделя?

Тервел Пулев: Разделяме се ние самите. Смятаме, че ако „аз“ съм си добре, какво ми дреме, че като цяло ситуацията в страната не е розова. За мен тази позиция е изключително глупава, защото как можеш да си добре, ако до теб пребиват някого и ти го подминаваш. Или колко да си добре, след като няма тротоари да минеш пеш, камоли да буташ детска количка с бебето си. Не сме единни, като народ.

Кръстихте децата си с имена на български владетели – Калоян и Аспарух – това ли са най-великите българи за вас?

Тервел Пулев: От баща ми съм научен, че най-великият българин е Васил Левски. Но тези имена избрахме с моята жена, първо защото са на български владетели и държахме да се спази тази традиция. И второ, ни харесват, като имена.

Тервел Пулев

снимка: Александър Стоянов

Какво кара Тервел Пулев да се чувства горд, че е българин?

Тервел Пулев: Определено българската история ме кара да се чувствам горд. Но има външни влияния, за които е неизгодно да помним нашата история такава, каквато е била. Затова често пъти през годините тя е била подменяна. Напук на това ние трябва да си знаем историята и да налагаме нашите традициите. Само така бихме имаме по-светли дни пред нас.

Кое българско качество бихте искали да предадете и възпитате в децата си?

Тервел Пулев: Креативността е наша черта. Може би, бих допринесъл децата ми да бъдат креативни.

Какво ви дразни в българите?

Тервел Пулев: Предателството. Знаем добре народният цитат: „Един българин – хайдутин, двама българи – сговорна дружина, трима българи – чета с предател.“

Тервел Пулев

Олимпиадата в Лондон, 2012

Какво ни липсва, за да успеем и да се оправим, (както се казва)?

Тервел Пулев: Липсва ни гражданско общество. Много се говори за него, но за съжаление, почти няма такова. Хората не оцеляват като народ, а поединично. Не са ни виновни политиците, виновни сме си ние – народът.

За Тервел Пулев кой е на успешния българин?

Тервел Пулев: Да, аз съм спортист, но смятам, че едни от най-успелите са спортистите. Хора, които се конкурират с най-добрите в света. Има много успешни българи, но за мен един от най-успелите е Христо Стоичков.

На кой български спортист се възхищавате?

Тервел Пулев: Винаги съм казвал, че Йордан Йовчев е пример за подражание. Човек, с който имах честта да съм на Олимпиадата в Лондон.

Тервел Пулев

Олимпиадата в Лондон, 2012

За какво си мислите, докато издигат българския флаг на почетната стълбичка при награждаване?

Тервел Пулев: Различни мисли нахлуват тогава в главата ми. Но като цяло чувство на гордост, на доминация.

Кое е любимото ви място в България?

Тервел Пулев: България като природни дадености е раят на земята. Има толкова много приказни места. Свикнал съм и ходя често из Странджа планина. Обичам това място, защото има своята мистика, магия. Местните разказват пленяващи истории за района.

Любимата българска гозба на Тервел Пулев?

Тервел Пулев: Обичам почти всичко да хапвам. Малко са нещата, които не обичам да ям.

Тервел Пулев

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.