България отново е предпочитано място за ловен туризъм

ловен туризъм
Връща се славата на международния ловен туризъм в България. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, преди да открие  Международната изложба „Природа, Лов, Риболов 2016“.

Тя продължава от 30 март до 3 април в Международен панаир Пловдив.  61 фирми предлагат модерно оборудване за хобито на десетки хиляди българи, много новости и атракции. Очакват се над 20 000 посетители.

Увеличават се и броят на чуждестранните гости, и приходите от ловен туризъм, които през миналата година бяха 6.473 милиона лева, съобщи Румен Янкулов, директор на дирекция „Ловно стопанство“ в Изпълнителната агенция по горите, на пресконференция преди старта на изложбата.

ловен туризъм

Между 7 и 8 милиона лева годишно инвестират българските ловци за опазване на дивечовото богатство, посочи Иван Петков, председател на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“.

Изложбата разкрива възможностите, които дава съчетаването на бизнеса и екологията, а за фирмите това е стимул да предлагат нови изделия и дестинации за алтерантивен туризъм,  изтъкна д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който е организатор на форума.

ловен туризъм

В „Природа, Лов, Риболов 2016“ се включат Изпълнителната агенция по горите, Съюзът на ловците и риболовците в България и други сдружения, свързани със съхраняването и облагородяването на природата. Изложбата е най-мащабният в България форум за пълноценно използване на природните богатства. Тя се организира под егидата на Министерството на земеделието и храните.

На нейното 22-о издание участващите фирми предлагат  изделия за лов, риболов и свободно време: оръжия, муниции,  принадлежности, облекло, обувки,  аксесоари,  оптически и навигационни уреди, високо проходими машини АТВ и УТВ, действащи реплики на старинни оръжия.

ловен туризъм

Новост са лодките за рибари и тренажорът за улов на хищна риба.  Първи го изпробва заместник-министър Георги Костов, който отдели повече от час, за да разгледа експозициите. Най-дълго се задържа на VІІ Национална трофейна изложба, включваща 400 трофея от 8 вида дивеч и подготвена от  Съюз на ловците и риболовците.

ловен туризъм

Дестинации за ловен, риболовен и екотуризъм  представят държавните горски предприятия.  Атрактивни маршрути презентират също Пловдив, Асеновград, Сопот, Садово, Карлово, Калояново и Петрич в Изложбата на общините, която се провежда по същото време. Двете прояви показват как може да се използват даденостите на страната за бизнес проекти, свързани със свободното време, коментира д-р Иван Соколов.

ловен туризъм

В съпътстващата програма са включени  демонстрации на примамки за лов и риболов, на ловни соколи и други хищни птици,  кулинарно шоу с ястия от дивеч, безплатно обучение по стрелба, национална изложба на гълъби. Децата ще се забавляват на състезание по риболов, викторина с много подаръци и награждаване на победителите в конкурса за рисунка на 2 април.

Експозициите са разположени в палата 3, която е отворена всеки ден от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа. Билетът струва 3 лева, като за ученици, пенсионери и инвалиди е с преференциална цена от 2 лева.

ловен туризъм

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×