Имот под наем БЕЗ наем връща българите в чужбина отново в родината

Имот под наем БЕЗ наем

Социалната мрежа се запали тези дни от една новина. Този път – за щастие, добра. А именно – нова инициатива, която цели да върне българите в чужбина отново в България.

Или казано директно – “Имот под наем БЕЗ наем“. Така се казва и групата във Фейсбук, която набира все повече популярност тези дни. Инициативата е на актрисата от кукления театър в Бургас Ирена Ненчева.
Идеята е да се предоставят къщи, които не са ползвани от години, на хора, които искат да живеят на село. Условието е имотът да се поддържа. Това според инициаторите е начин да се съживят обезлюдените ни села.

Според актуални статистики в България има 1130 села, с население между 1 и 49 души. И официално има 200 села призраци, без никакви жители, като според Института за изследване на населението и човека при БАН тези села призраци са най-малко 500.

Затова и инициативата е насочена към онези хора, които искат да живеят на село, постоянно или временно.

Самата Ирена винаги е искала къща на село. В последните години си купува такава в полупланинско село, недалеч от Бургас, започва да обработва и земята.

„Къщите са само видимата страна на един много голям проблем, свързан с българското село. Преди време правех обиколки из едно село до Бургас, за да си търся къщичка. Докато обикалях, видях колко къщи в региона са останали празни. И си мислех следното – защо не вземе някой да ме пусне да вляза в една къща, вместо тя да продължава да се руши… Хем ще се погрижа за нея, че и за стопанинът може да има продукция… И споделих мислите си на една приятелка, която беше с мен. Тя ми каза: „Ти си луда”. И тези думи така ме жегнаха. Как ще съм луда?! Та това е толкова разумна идея. Това е проблем при нас, уж нормалните, да гледаме на подобни идеи като на лудост. И тогава си казах следното:

„Луда ли съм била, така ли?! Я да видя колко луди има още тук“. И създадох Фейсбук групата „Имот под наем БЕЗ наем“ миналата година. Първоначално беше тайна група. Днес има почти 9000 души, половината от които са симпатизанти, но и това е много“.
Общо 70 % от хората в „Имот без наем“ търсят имоти за стопанисване, а 30 % ги предлагат. Към днешна дата има седем „съвпадения“, т.е. седем къщи са станали предмет на взаимна договореност“, казва Ирена, цитирана от burgasnews.

„Както в живота, и тук има неуважение, което лъха от някои обяви, както и недооценяване на специфичността на цялата идея. Ние сме дали образци – човек трябва да посочи къде и какво точно търси. Това е много специфична задача. Има хора, които опитват само с едно изречение, например: „Търся къща до Пловдив”. Има и хора, които пишат прекрасни обяви, с обръщение, подробно разказващи с какво се занимават, за какво мечтаят… Има хора, които като пуснат обява, просто ти се иска да им дадеш къща! А като видиш обявите на други, предпочиташ да оставиш къщата си да се руши“.

Търсещите имоти по думите на Ирена са най-различни, от различни възрасти. Срещат се цели семейства, стари жени, търсещи място за живеене или някой, за когото да се грижат. Сред тях има и майки с деца, бездомни или самотни хора. Къщите, които се предлагат, също са различни, сред тях има „много хубави“, дървени, с тухли и т.н. Ирена отбелязва, че още няма обяви за изоставени производствени обекти като например фабрика.
10600667_370541489760816_7430151049787742958_n

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×