Тук лятото е 3 дена. Ако се напиеш, може да го изтървеш

Копривщица

„Тук лятото е 3 дена. Ако се напиеш, може да го изтървеш“ – досетихте ли се за кой град става въпрос? Ще ви подскажем малко – намира се в близост до градовете Пирдоп, Клисура, Стрелча и Панагюрище.Копривщица или Коприщица, както го наричат все още местните, е градче, което пази историята жива и до днес. То е жив архитектурен музей.

Копривщица

Защо казваме това ли? Защото само тук, в България, може да видите наведнъж 6 къщи-музеи:къща музей на писателя Любен Каравелов, на поета Димчо Дебелянов, на революционера Тодор Каблешков и Георги Бенковски, Ослековата къща, както и къщата на търговеца Петко Лютов.

Копривщица

Когато пристигнете в Копривщица, първо минете през информационния център, който се намира в центъра на града, на площада. Оттам може да си купите билет за всички забележителности в града. Така само за 6 лв. Ще видите всичките къщи-музеи. Иначе ще трябва да платите по 4 лв. За всяка поотделно. Музеите са отворени целогодишно, дори и през почивните и празничните дни.

Освен къщите-музеи, в Копривщица изобилства и от архитектурни и исторически забележителности, като катедралната църква „Успение на св. Богородица“ и читалището „Хаджи Ненчо Палавеев“. Не пропускайте и училището „Св. св. Кирил и Методий“ – второто взаимно училище в България, създадено от Найден Геров.

Копривщица

Неизменно, докато се разхождате и разглеждате запазените възрожденски къщи, ще минете и по Каменния мост „Първа пушка“, на който е произведен първият изстрел от Априлското въстание. А навсякъде около вас ще има стари възрожденски къщи.

В Копривщица може да се разгледа характерната възрожденска архитектура на някои от най-запазените и пищно украсени домове от епохата, като Старирадева къща, Павликянска къща, Доганова къща, Млъчкова къща, Маркова къща, Чалъкова къща.

Копривщица

В града, освен старите къщи, има и много чешми - над 40 чешми. Интересното е, че те са строени през различни периоди от историята на Копривщица. Дори, ако имате малко късмет, може да случите да видите и как се прави чешма в момента от местните хора.

След като обиколите и се разходите из Копривщица, ви съветваме да намерите местенце, където да похапнете. В Копривщица е пълно с хотели и ресторанти, в които може да опитате българска традиционна кухня. Кръчмите обикновено предлагат лятна градина, на въздух, но и закрита част, тъй като в градчето е по-хладно. Планинският климат се усеща, така че не забравяйте якето си.

Копривщица

Почти всяко заведение предлага боб чорба и различни месни специалитети. Копривщенският тутманик също не е за изпускане. А навсякъде из уличките може да видите местни жители, които предлагат домашно приготвено сладко от различни плодове, дори и от рози.
Като съберете сили, е време да се раздвижите. Тръгнете към паметника на Георги Бенковски. Това е Мемориален комплекс "Човекът що даде фаталният знак", който се намира над родната къща на Георги Бенковски в град.

Паметникът е направен от скулптора Христо Танев и архитекта Петко Татаров.

Копривщица

Бенковски е на кон, стъпил на пет камъка, със сабя в дясната ръка. Камъните символизират близо петте века, в които българските земи са се намирали под османска власт. Върху тях са изписани думите „Ставайте, робове! Аз не ща ярем!“. Това са стихове от одата „Бенковски“ от „Епопея на забравените“ на Иван Вазов.

Бенковски е представен на кон, за да бъде показано значението на неговата „Хвърковата чета“, а погледът му е насочен към Панагюрище, където е бил центъра на Четвърти революционен окръг.

Паметникът е създаден от Тодор Живков. Той решава да превърне Копривщица в национален исторически резерват, който да бъде посещаван от туристи.

Затова, ва 100-годишнината от Априлското въстание в града са открити сто обекта, като паметникът на Бенковски е най-значимият от тях.

Копривщица

Изграждането на монумента струва 340 000 лв. И е открит на 30 април 1976 г.

Така, за един ден може да отдъхнете в Копривщица. А ако имате повече време, може да отседнете в някои от малките хотелчета за през уикенда. Ако сте любители на усамотението, може да си наемете цяла къща и да се наслаждавате на природата сами.

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Копривщица

Подобни материали:

7 зимни курортa в България, които ще ви очароват
Най-посещаваните СПА курорти в България
Вършец – безплатен чист въздух на килограм
Минералната вода в България – къде коя какво лекува?
Места, където не предполагате, че има минерални извори
Минералните извори в България – колко и какво лекуват?
7 места в България с басейни с топла минерална вода
Най-красивите екопътеки у нас, които трябва задължително да изминете
10 планински хижи, до които ще се доберете лесно и през зимата!
10 приказни места, които няма да повярвате, че всъщност са в България!
На пикник край София: ето къде!

2 коментара

  1. ман 18/09/2017
  2. Иван 18/09/2017

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.