200 хиляди видяха Копривщица за година

Копривщица

Копривщица
200 хиляди българи са избрали Копривщица през изминалата година. Около 30 хиляди чужденци пък са разгледали музеите в градчето. Това се похвалиха от Дирекцията на музеите – най-голямата културна институция на територията на общината.

Дирекцията на музеите опазва, съхранява и стопанисва редица недвижими културни ценности във Възрожденска Копривщица, която има статут на национален архитектурен резерват с международно значение – сред тях са и къщата-музей „Любен Каравелов“, къщата-музей „Димчо Дебелянов“, къщата-музей „Тодор Каблешков“, къщата-музей „Георги Бенковски“, Битовият музей „Лютова къща“, постоянната изложба „Копривщица, просветен център през Възраждането“, галерията „Палавееви къщи“, Тракийският Тюрзис в местността Смиловене и др.

От края на 2015 г. с решение на Общинския съвет на Дирекцията на музеите е предоставена и Гърковата къща, която да замени реституираната Ослекова къща и да се обособи като нова постоянна етнографска изложба. През тази година са предвидени извършване на импрегниране и освежаване на всички дървени елементи и конструкции в къщата-музей „Георги Бенковски“.

Повечето ремонтно-възстановителни дейности в къщата-музей „Тодор Каблешков“, паметника „Първа пушка“ и паметника на Тодор Каблешков бяха извършени още през 2015 г. От музейната дирекция в града допълват, че голяма част от средствата са предвидени и за ремонтно-възстановителни работи в Гърковата къща – културна ценност от национално значение, допълва още вестник „Дума“.

Дирекцията на музеите в Копривщица ще търси и средства за реставрационни дейности на Мемориалния комплекс „Човекът що даде фаталния знак…“, който е изграден през 1976 г. по повод 100 години от избухването на Априлското въстание. Паметникът на Георги Бенковски, в гранитната основа на който са изсечени словата „Ставайте робове, аз не ща ярем“ от Вазовата ода за предводителя на Хвърковатата чета, е дело на архитект Петко Татаров и скулптора Христо Танев, но през всичките тези десетилетия не е бил ремонтиран.

Дирекцията на музеите предвижда и редица инициативи, посветени на 140-годишнината от Априлската епопея. На 2 май в Копривщица ще има интересна възстановка на епизоди от избухването на Априлското въстание, за която в града очакват стотици гости от всички краища на страната. Кръглата маса „Неизвестните копривщенски въстаници“, организиране на родова среща на Каблешковия род съвместно с фондация „Тодор Каблешков“, както и откриване на изложбата „Април 1876-а“ са част от проявите.

Предвижда се издаване на юбилеен вестник съвместно с Общобългарския комитет „Васил Левски“, преиздаване на сборника „Бунтовният щурм на Копривщица“, както и представяне пред копривщенска публика на театрален спектакъл, посветен на въстанието. Заснемането на филм, съвместно със Студентския съвет при Историческия факултет на СУ, както и организиране на конкурс „В нас ли е пламъкът от април 1876-а?“ също са сред събитията. В процес на разработка е създаването на сайт, представящ музеите в Копривщица, отбелязват от Дирекцията на музеите в града.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×