Копривщица събужда Балкана с песни и танци

Facebook

Facebook

11-и Национален събор на българското народно творчество започва на 7 август на поляните в местността „Войводенец“ над Копривщица. В продължение на три дни Балканът ще ехти от песните, музиката и танците на около 12 хиляди изпълнители от цялата страна.

На седем сцени фолклорните традиции от своя край ще представят състави от София, Враца, Ямбол, Добрич, Търговище, Бургас, Шумен, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Хасково, Разград, Русе, Варна, Силистра, Сливен, Стара Загора, Монтана, Видин, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Със забрана на кмета по време на събра няма да звучи чалга. Глобата за слушащите чалга ще бъде в размер от 50 до 100 лв.

Съборът се провежда на всеки 5 г. от 1965 г. насам и сбира автентичен фолклор – народни песни, танци и обичаи. Тази година събитието е посветено на 50-годишнината от първото надсвирване и надиграване в Копривщица.

В разцвета си фестивалът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички фолклорни области на страната и участие на славянски комитети от цял свят. С организацията му са натоварени културното министерство, Община Копривщица и народното читалище в града.

Едни от инициаторите на събора в миналото са Райна Кацарова – Кукудова, Петко Стайнов, Анна Каменова, Атанас Душков и Петко Теофилов. По техния замисъл не се професионални изпълнители не участват е програмата на фестивала.

Основната му цел е да се покаже жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство. Представят се, на регионален принцип, традиционните за страната занаяти и тяхната продукция. В събора могат да вземат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор.

В днешно време съборът се организира за около 10 000 участника от различните краища на страната, българи живеещи в чужбина, както и чужди граждани изпълняващи български фолклор.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×