Бобфест в Радуил – там, където бобът е благороден

боб
Един от най-своеобразните фестивали през лятото е Бобфеста в село Радуил. Той се провежда всяка година през първите почивни дни на септември и започва с три гърмежа на бобеното топче.

В дворa на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ има 10 казана с вкусна бобена чорба, от която посетителите могат безплатно да похапнат.

Както казва местна поговорка „Радуилецът е оцелял, защото боб е ял“.
Село Радуил е известно със своя изключителен боб и неслучайно тъкмо там се провежда този фестивал. Местните се гордеят с неговите вкусови качества, които са се доказали и са оценени със златен медал през далечната 1892 г. на първото изложение в Пловдив.

Произходът на радуилския боб води началото си от Италия, като през XVIII е пренесен в селото. Характерните за земите на Радуил климат и почва облагородяват вкуса и качеството му.

Основател на Боб Феста е бившият председател на местното читалище „Хр.Ботев“ Георги Божилов-ГЕБО. Освен създател на празника, той е издал книги с епиграми и афоризми, посветени на радуилеца.

Белият боб пристигнал в Радуил преди 300 години. Към 1730-та година беят на Самоков по онова време бил собственик на четири мадана – фабрики за коване на желязо, и 12 видни – пещи за претопяване на желязна руда, в Радуил. Работниците били много, но и стоката се търсела, защото от радуилското желязо изковавали прочутите саби дамаскини. В разговор с колегата си от Куманово беят на Самоков се оплакал, че му излиза много скъпо да храни стотиците си работници с мляко, сирене и месо, и за да не се разори, търси по-евтино препитание. Тогава онзи му препоръчал българския търговец на семена и разходите за храна наполовина спаднали.
Така към 1730-та година Георги Пределов по поръчение на Кумановския бей заминава за Самоков с 11 катъра, натоварени с козиняви чували с човешки бой, пълни с фасул. Преди да приеме стоката беят накарал Георги да свари фасула и да яде пръв от него – толкова невероятно му се струвало подобно нещо да става за ядене. След като го вкусил, беят веднага назначил дядо Георги за отговорник по прехраната на всички работници по маданите в региона чак до Пазарджик.

Всяка година по време на фестивала има богата международна фолклорна програма, състезания, кукери, кулинарни дегустации и какво ли още не. Сред акцентите в програмата е надяждането с боб. Участниците в различните конкурси печелят награди, наречени „Фасулицър“. Забавната аналогия с името на „Пулицър“ не е случайна и е в унисон с цялата весела и хумористична атмосфера на събитието.×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.