Начало Made in BG 10-те любими супи на всеки българин

10-те любими супи на всеки българин

2 коментара

SDC12991

Българинът определено обича да си похапва. Той не сяда на маса без няколко основни неща – като първото задължително е хлябът. Традиционно българинът хапва първо, второ и трето, като в повечето случаи първото се състои от супа, а второто – от някакво готвено основно ястие. Разбира се, не може да подминем една хубава вечеря и без десерт.

Но в този материал ще стане дума за първото, т. нар. основно на българина, а именно – супата. На българската трапеза може да се види разнообразие от супи. Най-традиционната е шкембето, която е първото нещо, което повечето чужденци опитват, когато посетят страната ни.

Не е за изхвърляне и нетипичната за повечето места по света студена супа таратор.

Предлагаме ви да видите кои са 10-те любими супи на българина.

Шкембе

Поставяме на първо място в класацията ни шкембето и няма нужда да се обосноваваме защо го правим. Няма чужденец, на който да не са предлагали едно шкембе за добре дошъл. Шкембето е емблемата на България пред другия свят.

Шкембе чорбата е типично българско ястие. Приготвя се от добре сварено и нарязано на ситно телешко или свинско шкембе. Добавят се подправки – чесън, оцет, лют червен пипер или люти чушки. Подобна чорба се приготвя не само в България.

shkembe_chorba2

Таратор

Няма изненада – на второ място е любимият ни таратор. Тараторът е вид студена млечна супа, традиционна в българската кухня. Разновидности на таратора присъстват и в кухните на други страни като Република Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Албания, Кипър и Иран. Понякога е наричан течна салата или салата таратор, като например в Сърбия, където към таратора не се прибавя вода. В момента в Европа под таратор доминира идеята за българската студена супа, каквато я познаваме днес. И ние нямаме нищо против.TaratorBg

Боб чорба

Боб чорба е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от сварен боб, зеленчуци (морков, домат, чушка, лук) и подправки, която може да се консумира със или без запръжка. Друг популярен вариант на това ястие е „Боб чорба по манастирски“. Често към тази супа се добавя колбас или нарязан бекон. Приготвя се като обредно ястие за Бъдни вечер (постен боб).

19516_398__5

Курбан чорба

Курбан чорба е традиционно българско ястие, което се приготвя от агнешко месо, агнешки дреболии, кромид лук, сладки и люти чушки, моркови, домати, яйца, ориз, магданоз, джоджен, черен пипер, червен пипер, сол и др. Въпреки че традицията повелява курбан чорбата да е с агнешко месо, често се прави и с телешко, пилешко и свинско, както и в някои рецепти не се добавя кромид лук, поради специфичният вкус който дава на ястието. Често не се добавят дреболиите.

800px-Ready_kurban_chorba

Супа топчета

Супа топчета е традиционна българска супа, приготвено от омесена с подправки кайма, бульон, зеленчуци, макаронени изделия, подправки, която след като стане готова се застройва с яйце, брашно, и кисело мляко. Едно от най-популярните ястия в България.

800px-Meat_ball_soup

Рибна чорба

Чорба (на турски език – çorba) е вид ястие, приготвено чрез термична обработка на месо, зеленчуци, риба и др., подобно на супа. За разлика от супите чорбите се запържват (с мазнина, червен пипер и брашно за сгъстяване и овкусяване) няколко минути преди да е готово ястието. Думата произхожда от персийски, като в България е привнесена от турски език (çorba). Традиционно ястие на Балкански полуостров и сред тюркските народи.

DSC_0362_1

Пилешка супа

Пилешката супа е популярна традиционна българска супа. Застроена е с кисело мляко и яйце пилешка супа, зеленчуци и фиде.

supa_pile

Телешко варено

Телешко варено е традиционно ястие от българската кухня, приготвено от нарязано телешко месо и зеленчуци (лук, домати, моркови, червени чушки, картофи), гъби, червен пипер, черен пипер, сол, олио. По принцип е основно ястие, но българинът го хапват и като супа.

800px-Arima_Grand_Hotel09s4s4272

Леща чорба

Супата от леща е много подходяща за постите, съобразена с традициите на българската кухня, бърза и лесна за приготвяне.

leshta-magdanoz

Гъбена чорба

„Прост, като гъбено семе”, или „Прост, като гъбена супа”. Отговарят ли тези изрази на истината? Както повечето клишета и това за гъбената супа е напълно вярно. Гъбената супа е много лесна за приготвяне, а е много ароматна и е чудесно начало на обедното ви меню. За гъбената супа няма сезон, тя е винаги актуална и тъй като приготвянето ѝ отнема много малко време тя често присъства на трапезата. В България растат много различни екзотични ароматни гъби, които са много търсени по европейските пазари, но на българския пазар най-лесно може да се открият печурките.

Печели пари през свободното време
2 коментара
0

Подобни публикации

Коментарите са затворени.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност