Как изобретихме националната кухня?

хеликон

хеликон

Българско национална кухня не съществува, има традиционна храна.

В “Денят започва с култура” дадоха отговор на това как е изобретена националната ни кухня. Този въпрос БНТ поставя в културен мащаб и то в сезон, в който сме най-склонни да се питаме това.

Храната като културна и социална практика – за това разговаряхме с културолога доц. Райна Гаврилова и ентолога доц. Петя Банкова.

Доц. Гавраилова обясни, че думата “изобретихме” навежда на мисълта, че не става въпрос за изконно проявила се, съществувала от праисторията еволюция на националната кухня, а в нея се намесват най-различни неща, които периодично я преобръщат в някаква посока.

Тя уточни, че това не пречи ние непрекъснато да я смятаме за нашето най-характерно и скъпо ни национално достояние.

Куртурологът разказа, че националната кухня се променя сравнително бързо, на всеки 20-30 години ние можем да видим някаква промяна, която е радикална. Ако погледнем българската кухня през 11 век, през 15 век, през 19 век и днес, ще забележим много малко общи неща.
Според Банкова етнологията да зададеш въпроса какво е национална кухня е като да зададеш въпроса какво е идентичност – зависи кой пита и кого питат.

Тя обясни, че българско национална кухня не съществува, има традиционна храна. Това твърдение според нея извисява българското самочувствие, защото национална кухня е един етикет и попита защо трябва да унифицираме нещо под един термин.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.