Начало Стара планина 5 причини, поради които България е най-добре пазената тайна на Европа

5 причини, поради които България е най-добре пазената тайна на Европа

от Саня Раева
5 коментара

Има доста добри причини, поради които България е една от първите дестинации, които ви идват на ум, когато планирате екскурзия в Европа! България е най-добре пазената тайна на Европа, която може би скоро ще излезе наяве!

През последните няколко години България добива все по-голяма популярност сред младите пътешественици, търсещи приключения и все по-бързо се превръща в новата гореща точка на изток от Прага.

photo_verybig_561596

Имайки предвид, че това е най-старата държава на Стария континент и единствената, която е запазила името и мястото си на Балканския полуостров вече повече от 1300 години, е истинско чудо как България е успяла да остане настрана от радара на масовия туризъм. Ако винаги сте искали да бъдете модерните Магелан, Васко да Гама или Марко Поло, слушайте внимателно, защото това може да се окаже последния ви шанс да откриете малко известно парченце от Европа. Освен това, всички тези години история и култура непременно са оставили много за откриване.

Най-добрият европейски приятел на бюджета ви

Европа може да бъде доста скъпа и най-вероятно се чудите: „Ще мога ли да си позволя България с един по-скромен бюджет?”. Нека първо да ви успокоим и ви уверим, че въпросът с парите няма да ви е приоритет. Знаем, че от парите, с които разполагате,  зависи къде ходите, какво правите и какво виждате. И вие сте късметлия, защото България ви дава повече, отколкото изисква да дадете! Опитни туристи, пътешествали много по света – като Странстващия Ърл, който е бил на път 5,026 последователни дни и е посетил 87 държави до момента, пишат, че България може да се окаже най-изгодната дестинация на Земята.

В края на краищата може да се окаже, че има нещо вярно в това. Вземете например София – столицата на България и най-скъпият й град. Той се нарежда в топ 4 най-впечатляващите и освен това достъпни европейски градове. Получи наградата на TripAdvisor за най-достъпен европейски град за 2013 г., което безспорно го прави най-достъпната европейска столица до сега. Преброихте ли колко пъти е използвана думата „достъпен” в предишното изречение? Това е защото наистина е, но със сигурност това не е всичко. За да дадем ясен пример, учащите студенти в София могат спокойно да живеят с по-малко от 25 долара на ден (включително наем и храна).

Невероятно автентична

Столицата на България е единственото място в Европа, където точно в центъра можете да видите православната християнска църква, Католическата катедрала, синагога и джамия, образуващи правоъгълник на толерантност, който заема площ от по-малко от 1100 кв фута/100 кв.м. Е, това не е ли впечатляващо?

Ако сте от този тип пътешественици, които отиват зад граница с надеждата да намерят автентичния дух на мястото и да преживеят пътуването като местен, тогава добре дошли в България. Автентичността има значение, и за добро или лошо, България разполага с много от нея, пише международният сайт за студентски пътувания и обучения goabroad.com.. Някои го намират за вълнуващо, други – не толкова. И в двата случая, да се справяш в държава като България, където езикът е славянски, а азбуката е на кирилица, може да се окаже предизвикателство, но както се казва „Без болка, няма печалба”. За това напишете си домашното, преди да напуснете дома.

Грабнете речник, вземете карта, научете една-две думи и не забравяйте добрите си обноски. Автентичността ви очаква веднага след като стъпите на летището в София и няма нужда да се стресирате. Помнете, че искахте приключение и това е вашият шанс да сте истински изследовател. Когато изгубите пътя, (а това ще се случи), просто помолете за помощ. Българите са известни с тяхното гостоприемство и готовност да подадат ръка. И въпреки че може и да не говорят английски, те ще искат да се уверят, че сте намерили пътя, дори това да означава да си съпроводят лично.

И не забравяйте – България е дала на света една от най-широко разпространената азбука в света – съвременната кирилица.

Прекрасна и пълна с природни чудеса

Приблизително с размерите на щата Тенеси, България не е голяма страна. И все пак, не се заблуждавайте, че размерът има значение, когато става дума за красиви пейзажи и природни чудеса. От ароматното розово масло до минералните води с лечебни свойства, камъните с уникална форма – тази по-скоро малка страна е претъпкана с природни чудеса. За някои от спиращите дъха гледки трябва да напуснете големите градове и да се отправите към живописните села и градчета, сгушени надълбоко в Родопите, Стара планина, Рила и Пирин. Розовата долина, Белоградчик, минералните бани в Хисаря, винарните в Мелник, Велико Търново, крепостта в Царевец и дълъг списък от още много други ще ви накарат да прекосявате страната в търсене на следващото чудно място, и в този момент можете само да сте благодарни, че България не е с размерите на Тексас!

Цената на един килограм чисто българското розово масло, който е важен компонент в света на парфюмерийната промишленост, е равна на цената на златото. Нещо повече, за да се добие килограм розово масло, са необходими 3,5 тона розови листенца от Rosa Damascena, отглеждана в българската Розова долина.

Вкусно и супер питателно

За българската кухня си заслужава да се умре и не е нужно да харчите много, за да се ядете като цар. Средно, за една вечеря в традиционен български ресторант, с пълно меню, което включва супа, основно ястие и десерт, ще ви струва някъде между 7 и 10 долара, в зависимост от града, в който се намирате. Но това, което е наистина изумително, е органичната храна с високо качество. Кебапчета, кюфтета, луканка, баница, таратор, айрян – няма как да им устоите!

Българите обичат пържени картофки – поръсени с натрошено бяло сирене. Вкусно е! Пробвайте го!

Несравнима археологическо богатство

И накрая, тук е основната причината, поради която България е най-добре пазената европейска тайна и дестинация, която не бива да пропускате: това е единствената по рода си страна с несравнимо археологическо богатство. Бъдете следващата Лара Крофт и проучете древните съкровища и културни приключения, които са пръснати из цялата страна. В зависимост от това колко сте склонни да изживявате приключения, вие ще имате възможност да тръгнете по стъпките на траки, римляни или древните българи, като влезете в открити гробници, катерите се по стъпките на 2500 годишни обредни сгради, или просто да посетите изложения на съкровища в някой археологически музей. С по нещо за всеки, със сигурност ще се върнете у дома с ваша собствена колекция от незабравими спомени, очарователни истории, както и безценни снимки.

България е дом на най-старото златно съкровище в света, което е над 6000 години и се състои от 3000 броя. Ето това е нещо, което няма да видите никъде другаде!

Сега вече знаете! Ако копнеете да учите в чужбина на място различно от добре познатата Западна Европа, а Париж, Рим и Лондон или не са точно вашата чаша чай, качете се на самолета и вместо това учете в България. Започнете вашето пътешествие с преоткриването на България, докато все още е най-добре пазената тайна на Европа!

Прочетете още:

Не сме само прабългари, славяни и траки – имаме гени от готите!
Каква неподозирана тайна крият Родопите?
Българин разкри тайната на Хеопсовата пирамида
Български изследователи: Научно несъстоятелно е да наричаме предците ни траки – това е обида

5 коментара
0

Подобни публикации

5 коментара

Milena Petkova Petkova 23/01/2016 - 19:03

Прекрасно !

Reply
Георги Белитов 25/01/2016 - 14:33

Прекрасна страна е България, но бивши комуняги и политици-без родни я съсипаха….

Reply
Георги Белитов 25/01/2016 - 14:34

Страната си е страна,народа Български загива….

Reply
Ленко Крумов 24/02/2017 - 15:56

Не е споменато че в България се намира Свещения Граал.Поне такива са указанията в романа „Шифъра на Леонардо“.А именно:Първо това е „ключовия камък“ с надпис „София“.Второ това е „Линията на розата“ която води до двете пирамиди (планини).Ако друга държава имаше такива природни дадености щеше да привлича милиони туристи.

Reply
Красимира Ризова 29/06/2019 - 18:12

Интригуващо заглавие и интересен ъгъл. Ние сме тайна за самите себе си. Дръпнати, намусени, жадуващи за доброта и усмивки. Да, ама всички внимават да не им проличи. И така си караме като последни глупаци. И пазим тайната за вълшебната земя, която обитаваме и която тайно боготворим. Благодаря Ви, Саня!

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност