Един новозеландец за България: По дяволите, аз се влюбих в България!

Instagram

Instagram


„Нямах никакви впечатления от България. Никога не бях срещал човек, който да е посетил България и никога не бях чувал, чел или видял нещо от това място. Отидох там на сляпо, но останах приятно изненадан.

Въпреки това имах известни очаквания. След едно не особено приятно преживяване в Турция наистина се нуждаех от място, което да ме накара да се усмихна отново. Докато автобусът минаваше покрай границата, където хората се държаха така, сякаш искат да ме ударят в лицето, (до известна степен подходящ подарък от турците), аз все още се надявах, че в България ще е различно.“

Така започва разказът си за България новозеландецът пътешественик Брендън. В своя блог той описва впечатленията си от страна ни.

„И беше..

По дяволите, аз се влюбих в България. Сега, когато се връщам назад към тези три седмици, прекарани в тази страна, с трудност се опитвам да си спомня каквито и да е било неприятни преживявания. Единственото нещо, за което съжалявам е, че нямах достатъчно време да остана за по-дълго и да опозная по-добре страната.

Кое и е толкова прекрасното? Ще ви кажа..

ТОЛКОВА Е ЕВТИНО

Това е една от най-евтините държави, в които някога съм бил и имайки предвид, че тази страна е отменила плана си да приеме еврото най-вероятно нещата ще си останат така. Средната заплата е около 600 лв. на месец и цените са съобразени с това – лв. за такси, 4 за ястие в ресторант и 5 за билет за кино.

Хотелът ми в Пловдив беше красив, имахме истински легла, а не подобия, изключително бърз интернет и ежедневно закуската ни беше салам, шунка, краставици, маслини, сирене, плодове, филийки, конфитюр, мюсли, чай и кафе (повечето хотели дават само хляб и сладко). Всичко това ми струва само 45 евро за 5 нощувки. По баровете рядко се среща джин с тоник за повече от 3 лв. Да си купя сим карта с интернет ми струва само 5 лв. Успях да си намеря страхотно място в центъра на Пловдив и София за около 20-30 на вечер. Ако търсите достъпно място за почивка Европа, няма по-добро от България.

ИНТЕРНЕТЪТ Е СВЕТКАВИЧНО БЪРЗ

Според данни от Блумбърг, България има 8-ия най-бърз интернет в света – по-бърз от този в щатите и със сигурност по-бърз от този в Нова Зеландия. За някой като мен, който работи онлайн, този факт носи усмивка всяка сутрин. Ако пътувате в България и решите да прекарате един мързелив ден, бъдете спокойни, че няма да ви се иска да строшите телефона си, докато чакате видео да се зареди (дори и в hd формат).

БЪЛГАРИТЕ СА СТРАХОТНИ

През първата ми вечер в Пловдив се срещнах с момиче, което ме заведе да опитам българската традиционна кухня, преди да се отправим към Фабриката – малък бар в центъра на Пловдив. Няколко нейни приятели бяха там и ни поканиха да седнем при тях. Прекарахме нощта сипвайки си евтини черни руснаци (коктейли) и си бъбрихме до сутринта. Всички говориха прекрасно английски, приветстваха ме ентусиазирано в тяхната страна и бяха отпуснати и приятелски настроени – точно моят тип хора.
Оказа се, че това гостоприемство ще ме преследва до края на престоя ми.

Да създам приятелства не изискваше никакви усилия от моя страна. В началото планирах да остана за няколко дни, но докато се усетя вече бях прекарал 2 седмици в този град. По време на престоя ми бях канен всяка божа вечер някъде – на вечеря, на джаз бар, клуб или друго парти – всички даваха най-доброто от себе си, за да бъдат сигурни, че Пловдив ще ме остави усмихнат.. и се получи. През последната ми вечер в Пловдив реших, че ще го карам по-полека и се отправих към един от любимите ми барове за едно последно питие сам.

Докато се прибирах към вкъщи се натъкнах на двамата приятели, които отказаха да ме оставят да се прибера вкъщи толкова рано. До последния час от престоя ми в Пловдив бях с прекрасна компания.

След Пловдив имах само още 3 дни в София, столицата на България, но дори там имаше повече от същото – само приятелски настроени, прекрасни хора, където и да отидех. Обичам България!

АБСТРАХИРАЙТЕ СЕ ОТ СЛЪНЧЕВ БРЯГ И ВАРНА

Изглежда много малко хора посещават дестинации различни от Слънчев бряг и Варна по Източното Черноморие. Вероятно и аз нямаше да го направя ако не се опитвах да избягам възможно най-скоро от Турция. Но вече научих, че места като това са най-интересни за опознаване – много малко мошеници, ниски цени и реален поглед над страната без лъскавата фасада от туристи. Безплатните туристически разходки в София и Пловдив по принцип включват от 6 до 8 човека на ден (в по-големите градове могат да стигнат до 30 или 40).

Дори безплатната обиколка за храна в някои от най-модерните места, включваха само 12 човека. Хора, които ще срещнете, ще са студенти, дошли тук по Еразъм или просто преминаващи. Ако си търсите място, което не е пренаселено от туристи като Париж или Лондон, България може да се окаже перфектният избор.

БЕЗОПАСНО Е

Както всички останали дестинации и България си има своите тъмни страни, но аз се скитах сам в ранните часове на сутринта и в късните на нощта и нито веднъж не се почувствах застрашен. Да се разхождаш сам след полунощ в Пловдив или София ми се стори много по-безопасно от колкото в повечето големи градове, особено когато виждаш, че по улиците е спокойно и са добре осветени.

Дори около 2 през нощта редовно виждах момичета, които се прибират сами – обикновено това е добър знак, че мястото е безопасно. Разбира се, вие сами трябва да следите за своята безопасност като избягвате съмнителните части на града, но в по-голямата част от България може да почивате спокойно.

ВСИЧКИ ГОВОРЯТ АНГЛИЙСКИ!

Е, може би не всички и може би не перфектно, но повечето говорят достатъчно, за да ви разберат и да се включат в кратък разговор. Също така срещнах много българи, които говорят почти перфектен английски. Това беше малко изненадващо за мен, имайки предвид, че се връщах от Турция, където английският почти не съществува. Бях подготвен за голяма езикова бариера по време на пристигането си и останах приятно изненадан, когато видях, че почти всички ме разбират, без значение дали съм в хотел, магазин, ресторант или кафене. Разбира се, вие също трябва да положите усилия да научите поне малко български. Наздраве!

ЯЖТЕ!

Въпреки че се знае малко за българската кухня, те правят някои доста вкусни неща. Можете да започнете деня си с няколко парчета баница – мазно, вкусно, хрупкаво препечено тесто (кори), пълно с нещо вкусно (обикновено яйца, лук или картофи). Продължете с няколко литра айран – традиционна българска напитка с кисело мляко (най-доброто мляко със света!). След това може да ви се прииска да продължите с няколко лъжици таратор – краставици, чесън и кисело мляко, направени на супа.

След това хапнете нещо по-сериозно, наградете се с шопска салата – българска запазена марка – краставици, домати, лук, сирене и магданоз. Насладете се на техните много набити, изключително големи шишове с традиционно месо на скара в комбинация с известните български кюфтета и разбира се, не забравяйте да пийнете няколко ракии – запазена марка за приключване на вечерта. Искате снимки? Заповядайте.

РАЗВИТА СТРАНА Е

Не е Токио, но не е и Пном Пен. Повечето от вашите западни прищевки, ще бъдат достъпни, ако си ги поискате – от Мак Доналдс до вкусна пържола в изискан ресторант. Останах изненадан, че ми отне само няколко дни да намеря истински бар за сокове, от онези, в които истински зеленчуци и плодове със сокоизстисквачка (не мога да кажа същото за Франция)?. България има репутацията на по-скоро бедна и изостанала държава и определено не е богата, но аз я намирах освежаващо модерна, поне в по-големите градове. Ако ми се наложи да живея там за година, няма да имам никакви проблеми.

ТЕ ЗНАЯТ КАК ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТ

Мамка му, те правят яки партита! Питиетата са евтини, те пушат като комини и баровете са навсякъде. И въпреки това, културата на пиене не е отвратителна, целта им не е „да се размажат възможно най-бързо”, а по-скоро „наслаждавай се на питиетата и на вечерта докато се съмне”. Това много ми допадна. Без значение какъв ви е вкуса за напитки, бъдете сигурни, че никога няма да пиете сам в България.

КРАСИВО Е

Най-важното е, че България просто е една красива страна. Поради факта, че е била част от няколко империи има толкова много история тук, която ще забележите по архитектурата и вида на градовете. Пловдив се смята за най-древния свят в Европа и разходките в Пловдив и София ще отворят очите ви за това колко слоя история са скрити там.

Има спокойна и отпускаща енергия в България, такава, която те кара да я посетиш и харесаш. Хората са скромни и любезни, улиците са спокойни и е лесно просто да се скиташ и да се наслаждаваш на страната, такава каквато е. Планирах да остана само няколко дни преди да продължа, но докато се усетя вече бях там 3 седмици и все още не се чувствах готов да си замина.

Ще завърша тази публикация с едно огромно благодаря, отправено към всички българи, които ми показаха обич и ме накараха да посетя място, което ще запомня и споделя. Надявам се само ако някога вие посетите Нова Зеландия, ние да успеем да направи, същото за вас.

Междувременно, ако в момента планираната обиколка в Европа и търсите препоръки, България официално получава Брен он дъ роуд одобрителен печат.

Насладете се!“

А в Instagram на Брендън може да видите всички снимки, които пътешественикът е споделил от пътуването си в България.

3 коментара

  1. Delcho Grancharov 04/02/2016
    • SILENCE 09/02/2016
  2. Пачо 23/05/2016

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.