7 предимства да говорите български език

български език

български език
Всеки българин в живота си поне веднъж е съжалявал, че е българин, нали? Най-малкото, защото говорим български език – език, който говорим само ние българите. Докато ако си англичанин или испанец, половината свят може да те разбере, без проблем.

Но въпреки че в днешно време българският език е екзотика, то да говориш български език си има и своите предимства.

И разбира се – идва големият въпрос: „Какво можете да правите като знаете български език?“

А какви са предимствата от способността да го говорите? Защо трябва да го учите? Със сигурност не са толкова много колкото, ако родният ви език е английски, но все пак има… и сега ще ви го докажем!

И така… ще започнем с необоримите аргументи, подбрани от сайта 99livesblog.com.

Ето 7 предимства да говорите български език!

 1. Готините герои от филмите говорят български език!

Не много хора могат да разбера Том Ханкс във филма „Терминал“, но тези, които говорят български език… могат! Неговият герой от филма е пътешественик от измислена националност от Кракожия, но езикът, на който говори, всъщност е български.

А коментарите в IMDb са много забавни – „Това е лудост!“, „Какъв е този език?“, „Някой да говори руски или български?“ – всеки иска да знае какъв е този език, който говори Том Ханкс!

 1. Дава ви свобода на речта, каквато и Америка не може да ви даде!

Докато пътуват, българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат! Да, това си е предимство! Ако сте французин и пътувате в Перу, например, всеки път, когато вие и половинката ви искате да си кажете нещо на родния си език, има шанс някой да разбере какво си говорите. Сигурно си мислите – „Е, и, какво от това?“, но тези, които говорят език като българския, имат повече уединение и могат да се насладят напълно на свободата на словото (…и на едно добро клюкарстване).

 1. Най-новата тенденция на новаторите!

Отново, новаторството – това е вашето нещо. Защо да учите немски или испански език? Стига!. Истински иновативен човек ще научи български език… или литовски. Можете ли да си представите колко е яко да говорите език, който никой друг не може да говори! Хехе, това също е малко сложно, но все пак, замислете се. Бъдете истинския новатор. Издигнете пълния си новаторски потенциал!

 1. Това е красив език със собствена азбука

Притежанието на собствена азбука на дадена нация е мярка за степента на развитие на културното и духовно развитие! Българският език е първият писан славянски език. Използва кирилицата и езикът е известен с това, че представя тази писана азбука на руския и други източни езици, на сърбо-хърватски (както и други неславянски езици) и по-късно всички те я „осиновяват“. С приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., кирилицата става третата официална азбука след латинската и гръцката.

български език

български език

 1. Ще можете да разбирате сръбски, македонски, хърватски и малко руски

Не казваме, че с научаването на български език автоматично ще научите и всички тези езици, но все пак – ще можете да ги разбирате. Например, почти всеки българин може да говори съвсем спокойно с македонец.

6. Дава ви ниша

Ако искате да се занимавате с езици и лингвистика, научаването на български език със сигурност ви дава ниша. Вие не сте просто поредния човек, който може да говори английски или испански език. Дава ви практическо умение, което безспорно има своите ползи. Всеки език си има стойност и зависи от вас дали ще можете да го използвате като предимство. Не подценявайте това, което вече имате. Освен това, София наскоро бе сложена в листата на „10-те най-добри града, от които да започнете пътуването си“ на сп. „Форбс“. Така че, научаването на български език може да бъде добре за бизнеса ви.. Защо не?

 1. Чужденците го наричат езикът на любовта

Хората учат английски език заради бизнес, но учат и български език – заради любов. Българският език е невероятно красив. Няма мисъл, която да не можеш да предадеш с думи, няма чувство, което да не можеш да опишеш. Българският език е първо – красив, второ – богат и трето – могъщ.10 коментара

 1. Том Ханкс 09/03/2016
 2. Chefan 10/03/2016
 3. Росица 11/03/2016
 4. Росица Енева 11/03/2016
 5. Зов от Своге 12/03/2016
 6. Георги 12/03/2016
 7. Константин Димитров 12/03/2016
 8. Диана 13/03/2016
 9. Лора 15/09/2016
 10. Лора 15/09/2016

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×