Начало Made in BG 7 предимства да говорите български език

7 предимства да говорите български език

от Саня Раева
12 коментара

български език

български език
Всеки българин в живота си поне веднъж е съжалявал, че е българин, нали? Най-малкото, защото говорим български език – език, който говорим само ние българите. Докато ако си англичанин или испанец, половината свят може да те разбере, без проблем.

Но въпреки че в днешно време българският език е екзотика, то да говориш български език си има и своите предимства.

И разбира се – идва големият въпрос: „Какво можете да правите като знаете български език?“

А какви са предимствата от способността да го говорите? Защо трябва да го учите? Със сигурност не са толкова много колкото, ако родният ви език е английски, но все пак има… и сега ще ви го докажем!

И така… ще започнем с необоримите аргументи, подбрани от сайта 99livesblog.com.

Ето 7 предимства да говорите български език!

  1. Готините герои от филмите говорят български език!

Не много хора могат да разбера Том Ханкс във филма „Терминал“, но тези, които говорят български език… могат! Неговият герой от филма е пътешественик от измислена националност от Кракожия, но езикът, на който говори, всъщност е български.

А коментарите в IMDb са много забавни – „Това е лудост!“, „Какъв е този език?“, „Някой да говори руски или български?“ – всеки иска да знае какъв е този език, който говори Том Ханкс!

  1. Дава ви свобода на речта, каквато и Америка не може да ви даде!

Докато пътуват, българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат! Да, това си е предимство! Ако сте французин и пътувате в Перу, например, всеки път, когато вие и половинката ви искате да си кажете нещо на родния си език, има шанс някой да разбере какво си говорите. Сигурно си мислите – „Е, и, какво от това?“, но тези, които говорят език като българския, имат повече уединение и могат да се насладят напълно на свободата на словото (…и на едно добро клюкарстване).

  1. Най-новата тенденция на новаторите!

Отново, новаторството – това е вашето нещо. Защо да учите немски или испански език? Стига!. Истински иновативен човек ще научи български език… или литовски. Можете ли да си представите колко е яко да говорите език, който никой друг не може да говори! Хехе, това също е малко сложно, но все пак, замислете се. Бъдете истинския новатор. Издигнете пълния си новаторски потенциал!

  1. Това е красив език със собствена азбука

Притежанието на собствена азбука на дадена нация е мярка за степента на развитие на културното и духовно развитие! Българският език е първият писан славянски език. Използва кирилицата и езикът е известен с това, че представя тази писана азбука на руския и други източни езици, на сърбо-хърватски (както и други неславянски езици) и по-късно всички те я „осиновяват“. С приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., кирилицата става третата официална азбука след латинската и гръцката.

български език

български език

  1. Ще можете да разбирате сръбски, македонски, хърватски и малко руски

Не казваме, че с научаването на български език автоматично ще научите и всички тези езици, но все пак – ще можете да ги разбирате. Например, почти всеки българин може да говори съвсем спокойно с македонец.

6. Дава ви ниша

Ако искате да се занимавате с езици и лингвистика, научаването на български език със сигурност ви дава ниша. Вие не сте просто поредния човек, който може да говори английски или испански език. Дава ви практическо умение, което безспорно има своите ползи. Всеки език си има стойност и зависи от вас дали ще можете да го използвате като предимство. Не подценявайте това, което вече имате. Освен това, София наскоро бе сложена в листата на „10-те най-добри града, от които да започнете пътуването си“ на сп. „Форбс“. Така че, научаването на български език може да бъде добре за бизнеса ви.. Защо не?

  1. Чужденците го наричат езикът на любовта

Хората учат английски език заради бизнес, но учат и български език – заради любов. Българският език е невероятно красив. Няма мисъл, която да не можеш да предадеш с думи, няма чувство, което да не можеш да опишеш. Българският език е първо – красив, второ – богат и трето – могъщ.armageddonsports.com
12 коментара
1

Подобни публикации

12 коментара

Том Ханкс 09/03/2016 - 15:59

Фактът,че статията е написана на български,я обезсмисля!

Reply
Chefan 10/03/2016 - 22:08

Българският език Божествен. Най-красивият и благозвучен език е българския. Браво за статията.

Reply
Росица 11/03/2016 - 22:30

Точка 2.?…..В Перу говорят Испански,не френски!Моля,преди да пишете ,ограмотете се!

Reply
тангра 20/09/2019 - 02:43

бухахахха вуйно,чети какво са казали!!!
никой не казва,че в перу се говори френски! хахххахахахах

Reply
Росица Енева 11/03/2016 - 22:44

До авторката на статията Саня Раева.
В Перу се говори испански,не френски !

Reply
тангра 20/09/2019 - 02:44

до росица,вуйно,съвземи се.не се побърквай,чети внимателно!

Reply
Зов от Своге 12/03/2016 - 03:32

Какво сме дали на света? Ами ето-един цял език и киселото мляко! :-)

Reply
Георги 12/03/2016 - 07:46

В никакъв случай не може да се твърди,че българският език е „екзотичен“.Явно авторката на статията,с извинение, не разбира нищо от езици.Единствено екзотични езици в Европа са гръцкия и унгарският,защото те се говорят единствено и само в тези страни.Трябва да се знае обаче,че почти цяла западна Европа говори „развален“ латински,а от Прага до Владивосток и по-голямата част от Балканите се говори,но и пише на „развален“ български.Ако авторката е общувала с чехи,поляци и словаци,а да казвам ли и с руснаци,тя не може да не е разбрала,че не и се налага нужда от преводач.Смеем се с моите полски приятели Ярослав Бърдоква и Маришка Кажелкова,преподаватели по старополски в САЩ,че техните фамилни имена на български са имена на зеленчуци.Защото в нашия край в България на марулята викаме бърдоква,а на зелето – кажел.Значи са пан Марулев и пани Зелева.Те възкликват и викат,ама,разбира се!И на старополски е така! Българският израз „Как си?“ на полски е „Як сье мааш?“ „Навънка“ е „На полье“,значи на полето.А това,небо,земя,вода,трева,море,река,слънце и месечина,дърво и камен – никаква разлика от българският.Октомври месец е „листопад“.А,иди кажи,че не разбираш кога се говори „по польски“. Изразите „вйеш“ и „не вйеш“ означават „знаеш ли“ и „не знаеш“.Т.е. вещ ли си или не.“ Ум и разум – също никаква разлика от български. Ярослав ми обяснява,че не случайно полският крал Владислав Варненчек е тръгнал да освобождава България от османците.Искал е да освободи братята българи,дали език,писменост и култура на цяла източна Европа.И съжалява,че Полша,под силно германско влияние не е успяла да приеме кирилицата като писменост,защото кирилските букви най-добре пасват за изразяване на полски език.И ,че също папа Йоан Павел II не случайно обявява Светите братя Кирил и Методи за Спасители на Европа.И Европа,това е България – на всички древни,антични карти, името Европа е изписано върху територията на съвременна България.Да се чуди човек,поляци да те вразумяват на българолюбие,а ние,като същински аборигени, без грам самочувствие, твърдим,че езика ни бил „екзотика“.

Reply
Константин Димитров 12/03/2016 - 10:50

До къде я докарахме: да приемем мисълта, че ВСЕКИ българин би искал да не се роди българин. Да убеждаваме, че българският език СИ СТРУВА. И Том Ханкс, който знае пет думи на български, да ни е най-големия адвокат. Че българският може да ни послужи като шифър. Не – не мога да продължавам да изброявам повече… Изглежда материал, нарочно приготвен за подрастващи – и именно по тази причина, резултатът му е точно обратният. Все едно да чета статия за това, колко е хубаво да си жена; или пък представител на жълтата раса…

Reply
Диана 13/03/2016 - 11:26

Може да не е най-грамотната статия, но респект за авторката. Аз се разплаках от умиление. Никога не съм имала комплекс че съм българка, но едновременно с това съм осъзнавала недостатъците от този факт :)). Говоря гръцки (между другото, го говорят не само в Гърци, а и в Кипър) – много богат и красив език. Говоря и още няколко езика. Но смятам, че, освен в случаите когато имаш повече от един „роден“ език, родният език е най-богатият език и ти дава най-добре възможността да изразиш това, което искаш… дори и на практика да е недотам богат и благозвучен…

Reply
Лора 15/09/2016 - 00:35

Точка 5 МАКЕДОНСКИ ЕЗИК НЕ СЪЩЕСТВУВА. научете си историята и тогава пишете статии

Reply
Лора 15/09/2016 - 00:38

Само за сведение,защо точно Том Ханкс…………..защото е женен за „туркиня“ българка родена в България. Явява се български зет……затова.

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност