Българските традиции за боядисване на великденски яйца

боядисване на великденски яйца

Великден е най-големият християнски празник. Но какво правим ние българите, за да се подготвим за него? Предлагаме ви да се запознаете с българските традиции за боядисване на великденски яйца.

Какво повеляват българските традиции?
Приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Великденските яйца се боядисват обикновено на Велики Четвъртък или на Велика Събота. С първото, боядисано в червено яйце, бабата чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, в сандъка с момински чеиз или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка.

На Велики Четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и на роднини.

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с Христос Возкресе. Младоженците през този ден гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богато подредени трапези.

Какво символизират шарените яйца?

От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. През 4-и век консумирането на яйца по време на постите е забранено. През пролетта обаче кокошките снасят най-много. Тогава хората започнали да варят яйцата, за да ги запазят по-дълго. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

В Гърция първоначално яйцата са боядисвани само в червено. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. Хората се чукат с яйца и се поздравяват с фразата Христос Возкресе.

боядисване на великденски яйца

Любопитни факти от миналото

Колко яйца ще се боядисат, се е определяло от броя на членовете на семейството, а в селата и от броя на кокошките-носачки. Обикновено са приготвяни 30-40 яйца, че даже и 200-300 яйца в богаташките къщи.

По традиция боядисването на яйцата е ставало в четвъртък сутрин преди Великден, а тази работа е била приоритет на най-старата жена в семейството. Допълнителното украсяване се е извършвало от момичетата и младите булки.

Боядисване на яйца с естествени багри

Основен цвят в боите е червеният. В най-старо време яйцата са боядисвани със сварени билки в естествени ярки цветове.

С помощта на риган се е постигал червеният цвят, оранжево – червени са ставали яйцата, потопени в сварени пръчици от смрадлика. За зелена украса се е ползвала коприва, а за жълт а- отвара от орехи и кори от ябълки.

боядисване на великденски яйца

Техники за боядисване

 1. С люспи от лук
  Постига се керемиденочервен цвят – не се използват изкуствени бои.
  Обвиваме суровото яйце с люспи от кромид лук, поставяме го в дамски чорап и го завързваме плътно и здраво. Сваряваме яйцето и сме готови.
 2. Щампи
  Слагаме върху сварено мокро яйце листо от здравец или друго растение, може да използваме и цветчета. Поставяме го във фина пазарска мрежичка (за ефектни ромбчета) или дамски чорап и потапяме в боя за яйца. С тази техниката можете да си направите оригинални шарки и чрез найлони с балончета за опаковане, дантелен плат или ластици.
 3. В памук
  Слагаме различни бои за яйца върху парче памук и увиваме плътно яйцето за няколко минути.
 4. Писани яйца
  Предварително рисуваме със специална „игла“ с восък (това е за майстори), с обикновена свещ или пастел по яйцето. Потапяме го в боя. Местата с восък остават неоцветени.
 5. С нетоксично лепило
  Използвайте нетоксично лепило от магазина. Ако нямате у дома проблем с насекомите, можете да си направите това безвредно домашно лепило: Отделете белтъка на едно сурово яйце и към него прибавете една супена лъжица захар. Разбийте, но не до получаването на прекалено гъста пяна. Под пяната остава малко течност и това е вашето лепило. Чрез лепилото можете да увиете с цветни конци яйцето, да залепите картинки от салфетки (декупаж), брокат, златисто фолио, принтирани семейни снимки, конфети, яйчени черупки, ядки, цветни сладкарски пръчици, стиропор и др. Нанесете малко от лепилото отгоре, за да запечатате творението си.
 6. Временни татуировки
  Татуировките със Спайдърмен, Angry Birds и принцесите на Дисни ще са истинско съкровище във великденските ви покупки. Можете да украсите с тях яйцата си. За да се харесат и на възрастните, използвайте дискретни и флорални мотиви. Яйцата с черепи и мацки също биха били забавни, но да не забравяме, че празнуваме религиозен празник.
 7. Преливащи цветове
  Можете да постигнете ефекта на дъждовната дъга, но в един цвят. Потопете върха на яйцето в боя за яйца. Изчакайте да стане възможно най-тъмно. След това разредете боята с малко вода и го потопете малко по-надълбоко. Така следващата ивица ще стане по-бледа. Повтаряйте процедурата, докато боядисате цялото яйце с преливащи нюанси.
 8. С желатин
  Свареното яйце се потапя за 3 минути в разтворен на водна баня желатин. След като се извади от желатина, яйцето се рисува на ръка с клечка за уши. Хубаво е боята да е разтворена в малко вода. Цветовете се разливат и се получават ярки и красиви яйца. Помнете, че желатинът съхне бавно!
 9. С тиксо
  С тиксо, нарязано на ивици или кръгчета, можете да сътворите всякакви фигурки и надписи. Облепете свареното яйце по ваш избор и го потопете в боята. Можете да сменяте позицията на тиксото за още цветове.
 10. Олио в боята
  Това е позната техника.
  В съд с боя за яйца слагаме супена лъжица олио. На местата, където е полепнало олиото, боята не хваща. Потапяме яйцето в различни на цвят бои.

Кухи яйца

Използва се измито със сапун сурово яйце. Внимателно пробиваме с игла дупки в долния и горния край на яйцето. Долепяме устни около дупката и продухваме вътрешността му. Можем да го боядисваме с всякакви бои, да използваме лепила и всякакви материали при украсата, тъй като няма да ядем яйцето. Прокарваме цветна панделка през него и можем да го закачим за украса.
Ако за някои яйца се увлечете в украсяването и използвате материали, за които не сте сигурни, че са безвредни, не консумирайте!

боядисване на великденски яйца

Коментар

 1. Яна 05/04/2018

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.