Българите първи са яли яйца

яйцаАнглийска закуска – омлет с бекон, всъщност е българска. Много преди англичаните да са опитвали бъркани яйца, българите вече са го правили.

Това сочат резултатите от археологическите изследвания на доц. д-р Красимир Лещаков, които той е правил в продължение на 12 години край димитровградското село Ябълково.

Научните му разработки са обобщени в книгата „Ябълково“, том 1, която бе представена в средата на май пред хасковска публика. Според доцента край Ябълково са намерени кости на домашни птици, което той определя като пробив в науката.

Смяташе се, че  кокошка навлиза в Европа с арабите през 6 век. Археологът е категоричен, че в Европа няма открити по-ранни доказателства за отглеждане на пилета в домашни условия.

Доц. Лещаков е убеден също така, че населението, обитавало земите в Хасковско, хапвало мляко и сирене далеч по-рано от европейците. Той твърди още, че прачовеците 100% са познавали алкохола. Преди 5 години учените доказаха, че в Ябълково са пиели бира дори и преди египтяните. Местните я приготвяли от особен вид кисели ябълки, каквито днес не се срещат.

Всъщност, ДНК структурата на населението в Хасковско не се е променила кой знае колко от тази на тогавашните обитатели на региона.
Оказва се, че неолитното селище край Ябълково е най-голямото по площ на Балканите. Датирано е към 6200 г. пр н.е. Хора, които са го обитавали, постепенно са заселили и Източните Родопи. Те са били няколко десетки хиляди, което за онези времена си е било внушителна цифра.

„Няма друг обект от същия период в България, с който да правим сравнение. И на Балканите не е открит аналог от това време – с толкова сложна и предварително замислена структура“, казва археологът.

Сведенията за бита, храната и начина на живот на хората край Ябълково преди хиляди години се получават със свръх модерни изследвания. „Радиокарбонни и ДНК анализи са част от методите, които дават много подробна информация за населението, обитавало това място преди 9 хиляди години. Днес можем да научим не само какъв е бил начинът им на живот, но дори и какво е било традиционното им меню“, казва доцентът.

Изследвания на зъбите на откритите край Ябълково черепи показват каква е била любимата храна на праисторическите хора. „Много малко дивеч се е ловяло, древните са наблягали на домашни животни – прасенца и агнета. Похапвали са също риба и птици“, убеден е още доц. Лещаков, цитиран от InfoSi.
Коментар

  1. алкохол 08/11/2016

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.