Кажи „Да“ на кирилицата!

БНР

БНР
Кампания „Кажи „Да“ на кирилицата!“ започва БНР. Поводът е 24 май – Денят на славянската писменост и българската култура.

Кирилицата е една от трите официални азбуки в Европейския съюз. На нея пишат над 300 милиона души по целия свят. Това число включва руснаци, българи, беларуси, украинци и множество други. Повечето азбуки започват с А и Б, но само кирилицата завършва с Ю и Я.

БНР призовава да пазим това, което ни прави различни, да ползваме кирилица в писмената комуникация помежду си – смс-и, имейли, социални мрежи. И да се гордеем с дългогодишната история на нашите букви.

Интернет също „проговори“ на нашия език. България беше първата държава, официално декларирала желанието си да регистрира свой домейн „.бг“ на кирилица.

Въпреки получения отказ от международната интернет организация за имена и адреси ICANN заради прилики с други домейни на латиница, в края на 2014 година националният домейн на кирилица „.бг“ бе одобрен.

Снимка


В кампанията „Кажи „Да“ на кирилицата!“
се включват редица известни личности, хора на изкуството и културата, които работят със словото всеки ден: председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, акад. Георги Марков, актьорите Силвия Лулчева, Валентин Ганев и Стоян Алексиев, писателите Любомир Левчев, Иван Гранитски и Кирил Топалов.

Аудио спотовете с техните гласове ще се излъчват по двете национални програми на БНР – „Хоризонт“ и „Христо Ботев“ и по осемте регионални програми.

×