Бащата на Рамбо Тед Кочев: Аз съм българин – и винаги съм се чувствал така

siff.bg

siff.bg

„Аз съм българин – и винаги съм се чувствал така.“ Това споделя знаменитият холивудски режисьор с български корени Тед Кочев. Режисьорът на „Рамбо: Първа кръв” или наричаният от киноманите „бащата на Рамбо“ ще представи своя ретроспектива на 20-ия юбилеен София Филм Фест.

Месец преди пристигането си в България като специален гост на юбилейното 20-о издание на София Филм Фест, холивудската легенда кандидатства пред българските власти в Лос Анджелис за получаване на българско гражданство и впоследствие да придобие български паспорт.

„Израснал съм в българско семейство, макар и далеч от България”. За него е важна връзката с корените, цени безкрайно спомените от детството си и в последната година е фокусирал вниманието върху своите мемоари. „Ръкописът вече е завършен“, сподели режисьорът преди няколко дни. „И очаквам тази книга, върху която сериозно, дълго и усърдно работих, да излезе от печат през ноември.”
Докато е дете, всички вкъщи говорят на български, а на празници слушат българска народна музика, играят хора и ръченица. „До ден днешен тези ритми са в кръвта ми, обичам ги. Изобщо извън къщи живеехме като англичани, а у дома – като българи”, спомня си Тед Кочев.

Въпреки мащабната си филмография досега обаче, 84-годишният режисьор все още не е успял да реализира една своя мечта.

„Много бих искал да направя филм в България за историята на моето семейство, защото тя е типична за много други емигранти в началото на ХХ век. От 30 г. имам идея да снимам филм за царя на България, който по времето на Втората световна война спасява българските евреи, въпреки че държавата е на страната на Германия”, споделя режисьорът при срещата си със Стефан Командарев и Асен Блатечки в Лос Анджелис преди няколко месеца.

Той непрестанно се интересува за случващото се в страната ни и гостуването му на международния фестивал ще бъде второто идване на Тед Кочев в България.

В момента Тед Кочев работи върху опресняване на спомените си за българския език. През март ще гостува в София заедно със съпругата си, две дъщери (от общо пет деца) и със своя племенник, който – по думите на режисьора – говори български много добре. Киноманите в София, Пловдив и Варна ще имат шанс да се срещнат с Кочев във фестивалните дни през март, като едно от събитията с негово участие е специалното интервю с автограф „София – град на киното” в Дома на киното – на 12 март 2016 година, начален час 12.00.

siff.bg

siff.bg

На официалното откриване на 20-ия София Филм Фест на 10 март Тед Кочев ще получи Наградата на София на Столична община за своя принос към света на киноизкуството.

Режисьорът с български корени Тед Кочев е сред големите имена в Холивуд. Носител е на „Златна мечка” в Берлин, има две номинации за „Златна палма” в Кан и една за „Оскар”.

Роден е на 7 април 1931 година в Торонто, Канада, в семейството на български емигранти.

Той завършва английска литература в университета в Торонто, а на 24 години влиза в телевизията и става най-младият режисьор в СВС – Canadian Broadcasting Corporation. Две години по-късно заминава да живее и работи във Великобритания.

„Two gentelmen sharing” (1969) на Тед Кочев е британски филм, представен на кинофестивала във Венеция. „Wake in Fright” („Outback”) от 1971 г. участва в конкурсната програма в Кан и до днес се смята за един от най-добрите австралийски филми.

Кинотворбата ще бъде представена пред фестивалната публика в София.

Част от ретроспективата на Тед Кочев на 20-ия СФФ е и „The Apprenticeship of Duddy Kravitz” (1974), който му носи „Златна мечка” в Берлин и номинация за „Оскар” за най-добър сценарий. От този период е и „Billy Two Hats” (1974)  – уестърн с участието на Грегъри Пек, Деси Арнас, Джак Уордън, Дейвид Хъдълстън.

В „Who Is Killing the Great Chefs of Europe?” (1978) Тед Кочев събира цяла плеяда звезди като велики готвачи. Жан-Пиер Касел играе любител на гълъбовия пай, Жаклин Бисе е известна сладкарка, Стефано Сата Флорес – специалист по омарите, Джордж Сийгъл изпълнява ролята на магнат, собственик на верига от заведения за бързо хранене, а Филип Ноаре е известен парижки готвач.

Всеки от тях e убит по начина, по който се приготвя коронното му ястие. Дали убиецът не е Гранвилие (Жан Рошфор) – майстор-кулинар, изключен от списъка с най-добрите европейски виртуози в кухнята? Главен герой в този сюжет, напомнящ роман на Агата Кристи, е Макс – критик на заведения за хранене, изигран от Робърт Морли.

sylvester-stallone-accanto-a-ted-kotcheff-sul-set-di-rambo-199301Големият успех на Тед Кочев обаче тепърва предстои. Сред най-касовите му филми са „Първа кръв” от 1982 (известен като „Рамбо”) със Силвестър Сталоун и комедията „Уикендът на Бърни“ (1989). В „Uncommon Valor” (1983) той работи с Джийн Хекман, чийто герой – полковник Джейсън Роудс, повече от 10 години се опитва да открие сина си, обявен за изчезал по време на акция във Виетнам. След неуспешни опити да получи информация от правителството, Роудс решава да вземе нещата в свои ръце… Впечатляващият военен екшън е и с участието на Робърт Стак, Патрик Суейзи, Реб Браун, Рандал Текс Коб.

Най-новият проект, по който Тед Кочев работи, е късометражният филм „Fearless”. Негов сценарист и режисьор е дъщеря му Александра Кочев.

Посещението на Тед Кочев и ретроспективата му се осъществява с подкрепата на дългогодишния партньор на София Филм Фест – ирландското уиски „Джеймисън”.

filmmakermagazine.com

filmmakermagazine.comДобави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×