Начало Новини Ето как да извадите лични документи, ако не живеете в България

Ето как да извадите лични документи, ако не живеете в България

5 коментара
www.mfa.bg

www.mfa.bg

Правителството одобри промени в два подзаконови нормативни акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси.

Измененията и допълненията се правят във връзка с въвеждането на електронни услуги за издаване на лични документи за българските граждани, живеещи в чужбина.

МВнР приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги”, който се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013 г. След реализирането на проекта българските граждани, живеещи в чужбина, ще могат да подават заявления за подновяване на паспорта и личната си карта по електронен път, чрез онлайн форма, която ще намерят на страницата на министерството.

Условието за това е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

Допълнително в Тарифа №3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт.

5 коментара
0

Подобни публикации

5 коментара

Diana Ragina 02/01/2016 - 13:35

Всичко е прекрасно, номера е отбит, само това малко уточнение, което не бие на очи, но без него нищо няма да направите!!!! Валиден електронен подпис, колко българи, живеещи зад граница имат този електронен подпис? Хайде оттук тръгнете ако наистина искате да улесните нещата, парите пак ще ги приберете ама поне едно нещо направете като хората!!!!

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност