Килограм розово масло стигна 7000 евро

Интернет

Интернет

Розите се отглеждат от векове в България, а цената на килограм розово масло тази година достигна 7000 евро, информира „Ал Джазира Балканс“ в материал за Карловската област в Централна България.

Българите в продължение на векове култивират рози, които са специална част от фолклора на народа, съобщава в.“24 часа“.

„В момента сме свидетели на възраждането на производството, тъй като, след демократичните промени в България през 1989 г производството на рози и розово масло намалява. „Пазарът е фактор, който влияе на увеличението на производството“, казва Стойо Карагенски от общината в Карлово. Козметичната индустрия се снабдява с розово масло от България и Турция. Тези две страни заедно осигуряват 90% от розите за нуждите на света.

Ето защо Венелин Найденов, завърнал се от Канада, инвестира четвърт милион в дестилерията. „Ние не знаем цената на розово масло тази година. Очакваме тя да бъде малко по-висока в сравнение с предходната година. Миналата година беше 6700 евро. Тази година цената ще бъде по-висока от 7000 евро, гарантирам ви. Добивът на рози е много по-малък, ще има недостиг на пазара, поради което се очаква покачване на цената“, обяснява бизнесменът. За да се получи един килограм розово масло, е необходимо да се съберат 4000-4500 килограма розови листенца.

През последните години производителите записват добри резултати в производството и доходите. Това е реклама за Долината на розите и България по света, която привлича много туристи, се пише в материала. Освен в козметичната индустрия розовото масло се използва и за други продукти – от ракия до бонбони.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.