Европа призна любими на българина колбаси

briuksel-odobri-lukankata-kato-tradicionno-qstie-1065141
От 2016 г. Европа призна нашите колбаси за традиционна българска храна. Така те вече се конкурират с едни от най-добрите италиански и испански сушени продукта.

Филе „Елена“, Панагюрска луканка, роле Трапезица и кайсерован врат „Тракия“ вече са вписани в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер.

Очаква се в скоро време и пети български колбас да влезе в регистъра с традиционните храни.

Говеждата пастърма също чака за одобрение от европейските институции, но засега Турция спъва процеса, тъй като оспорва автентичността й.

Сланината също е в изчакващо положение на регистрация.

Регистрацията на сурово сушените продукти е по инициатива на едноименно сдружение на 21 производители. Техните артикули носят логото на ЕС, което сочи, че са с по-специални качества. Общият брой регистрирани защитени наименования и храни с традиционно специфичен характер в ЕС е над 1300, съобщава bTV.

В цяла Европа само българските деликатеси са плоски на вид.

prod_img_322_0

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.