Веско Ешкенази: Липсват ми вкусовете на България

_MG_1930 copy

снимка: Диляна Флорентин
Веселин Пантелеев-Ешкенази е гордост за цяла България. Световно признатият цигулар е роден на 3 март 1970 г. в София в семейството на музиканти.

Принос за избора му на музикалното поприще има неговата баба Виолета, която е от еврейски произход. 11-годишен Веско Ешкенази става концертмайстор на Детско-юношеската филхармония на проф. Влади Симеонов. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“ и Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“.

Само на 29 г. българинът става концертмайстор на световноизвестния Кралски Концертгебау оркестър в Амстердам, в който са дирижирали Едвард Григ, Густав Малер и Вилем Менгелберг.

От лятото на 2000 г. Ешкенази свири на цигулката „Гуарнери дел Джезу“, произведена през 1738 г. и предоставена му от фондация към Дойче Банк, Амстердам. Цигулката е със запазен оригинален корпус, притежание на анонимен дарител.

Веско Ешкенази ще зарадва българската публика с Новогодишен концерт. Талантливият цигулар ще свири на 1 януари в НДК на Новогодишния концерт от Новогодишния музикален фестивал. Концертът е под надслов „Духът на Испания“ и е от 18.30 ч. в зала 1 на НДК на 1 януари 2016 г.

LittleBG се срещна с Веско Ешкенази в навечерието на Коледните празници, за да ни разкаже как ще ги посрещне и къде…

Наближават Коледните и Новогодишните празници – къде ще ги посрещнете? Спазвате ли българските традиции за посрещане на празниците, независимо къде сте по света?

Коледа ще празнувам в Амстердам, където имам концерт на връх Коледа с Кралски Концертгебау оркестър. Концертът е след обяд и ще мога да празнувам вечерта със семейството си. Ние вкъщи спазваме българските обичаи, независимо къде сме на Коледните празници. На Бъдни вечер трапезата също е съобразена с обичайните за българите вкусни постни ястия.

Какво Ви липсва от България, когато сте в чужбина?

Липсват ми вкусовете на България. Плодовете, зеленчуците, подправките… Туршията, която незнайно защо, става, както трябва, само е България. Затова непременно опитвам, ако съм в България през зимата. Липсват ми близките и природата.

Какво типично българско ядене Ви е любимо и Ви се дояжда, когато не сте за дълго в България?

Чушки, пълнени по рецепта на майка ми! Във фурна. Това е просто вкусът на „вкъщи“! :)

Ако трябва да представите пред чужденец България само с една мелодия, която би била тя?

Труден въпрос. България е много богата на красива фолклорна музика. „Полегнала е Тодора“, примерно….

Обиколи ли сте света – с какво ни свързват по света?

И с хубави и с не до там – положителни неща. Хубавото е, че се старая всички да виждат и чуват хубавото, свързано с България, без разбира се това да е самоцел или да съм некритичен към негативите у нас. Надявам се, че най-вече ни свързват с талантливите ни музиканти, спортисти, учени и много-много други (нека не обидим някоя професия, като не я споменем).

Миговете, в които сте се чувствали горд, че сте българин? А имало ли е такива, в които сте се срамували?

Горд съм всеки ден с това, че съм българин и навсякъде това е познат факт. Срамувам се, че имаме сънародници, които не само не се гордеят с това, но и правят така, че България да получава негативно име по света.

Кое е любимото Ви място в България?

Планините, прекрасните долини, обичам както „известните“ места у нас, така и по-малките. Навсякъде има какво да се усети и изживее.

Възпитавате ли в духа на българските традиции своите деца – знаят ли български език, гордеят ли се с това, че са българи, какво е за тях България?

С голяма гордост мога да кажа, че и двамата ми сина, въпреки че са родени и израснали в Холандия, говорят и четат на български език. Не е перфектен, но пък е чудесно това, че могат спокойно да ходят в България, (както направиха миналото лято), и да се разбират с роднини и всички там. Това за мен е голяма радост!

Кога според Вас ще дойде момента, в който всички българи, тръгнали да търсят щастието си по света, ще се завърнат отново в България?

Не знам. Не знам дали е възможно – поне за сега. Важното е да можем да кажем един ден – да, аз мога да работя в България и се прави всичко възможно това да се случи. За момента, за съжаление, нещата не са така. В някои сфери се забелязва връщане на младите хора в България, което е чудесно. Най-вече в компютърния и софтуерен бизнес. Както и в някои други, по-модерни поприща. Надявам се някога за всички да е така!

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.