Правят храни по космически технологии у нас

Даниела Везиева
„За нас най-важното е да има производство. И следим какво влиза като капитал, като дълготрайни материални активи, като работни места. За миналата година имаме над 7000 работни места през инвестициите. За тази година към момента имаме издадени 5 сертификата, 31 проекта се работят, 123 са потенциалните инвеститори. Така че България е най-безопасното място за работа“. Това заявява Даниела Везиева, зам.-министър на икономиката в интервю за в. „24 часа“.

„През 2015 г. през Агенцията за инвестиции са подадени над 600 намерения за потенциални инвестиции, от които са реализирани около половината. За тази година имаме 31 проекта, които са на път да излязат, минали са проучвания, намерени са местата, където ще се установят, тече процедура по съгласуване. Освен това имаме още 123, които са в обработка“, обяснява още тя.

Зам.-министърът съобщава, че предстои скоро да бъде сертифицирана фирма “Мултивак България”. Тази компания и “Индустриални зони” са подписали споразумение да се установи в Божурище. Фирмата прави машини за пакетиране. Тя ще инвестира 36,775 млн. лв. и ще открие 153 работни места. Пред издаване на сертификат е “Булпрос консултинг”, инвестицията е 3 млн. лв., ще открие 1085 работни места. Тя е аутсорсинг компания.
космически технологииЛюбопитен факт е, че предстои да се правят космически храни. „Фирма “Био-агро ресурс плюс” ще използва космически технологии за преработка на гъби и на компоненти за фураж. До дни тя ще бъде готова за сертифициране.

Установява се в Разград и за нас е важно, че е в Северна България. Тази инвестиция, освен като технология, която ще използват, ни е интересна и защото се позиционира в тази част на страната“, казва Везиева.

Зам.-министърът на икономиката уточнява, че технологиите, които ще използват, са свързани изцяло с преработката на хранително-вкусови продукти. Те ползват технология, по която се изработват и храни за Космоса. Просто ползват технологиите, за да произвеждат продукти за пазара.
×