Начало Малка България Азербайджанци снимат нов филм за България

Азербайджанци снимат нов филм за България

0 Коментар

филм за България

Азербайджанци снимат нов филм за България. Това са журналисти от Азербайджан, които разгледаха Велико Търново и заснеха кадри от Старата столица за нов филм за България. В продукцията място ще намерят знаковите забележителности, музейните обекти, а и съвременният живот в града.

Откритата наскоро авиолиния между София и Баку пък е пример за добро международно партньорство и е предпоставка за засилване на туристически обмен между Велико Търново, България и Азербайджан.

Заместник-кметът Снежана Данева – Иванова разказа на гостите за славната история на Велико Търново, за столичния период на града, за богатото културно-историческо наследство и многообразието от паметници на културата от четири архитектурни периода. Тя припомни, че именно с подкрепата на фондация „Гайдар Алиев“, чийто председател е първата дама на Азербайджан и вицепрезидент Мехрибан Алиева, е реставрирана знаковата за историята на България крепост Трапезица.

Царевец и Трапезица оформят най-големия музеен комплекс на открито не само в нашата страна, но и на Балканите“, подчерта Снежана Данева-Иванова.

Чуждестранните журналисти споделиха отличните си впечатления от Велико Търново, от крепостите Царевец и Трапезица, от Мултимедийния посетителки център „Царевград Търнов“ и Самоводската чаршия, от  църквата „Св. Четиридесет мъченици“. Те проявиха интерес също към римския град Никополис ад Иструм, както и към музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Друга от темите на разговора обхвана съвременното развитие на Велико Търново. Заместник-кметът припомни, че последните изследвания нареждат Старата столица сред 20-е най-развити икономически центрове и генератори на растеж в страната, в които са съсредоточени инвестициите и които акумулират брутния вътрешен продукт. „Велико Търново е град със завишен инвестиционен интерес, с много ниска безработица и много добро състояние на пазара на труда, както и с благоприятни демографски тенденции“, каза още Снежана Данева-Иванова. Тя разказа също за университетите в града и за много добрата образователна система.

0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност