Начало Новини Филм за Велико Търново шашна Кан и французите

Филм за Велико Търново шашна Кан и французите

от LittleBG
3 коментара

Престижната награда „Сребърен делфин“ от туристически филмов фестивал Cannes Corporate Media & TV Awards във френския град Кан вече е в старата столица, съобщава dnesbg.com.

С приза беше удостоен филмът „Велико Търново в сърцето на историята“, с участието актьора Юлиан Вергов. За мащабите на конкурса и другите международни отличия, които е спечелила документалната лента разказаха хората от творческия екип, начело с режисьора Калоян Николов и оператора Павлин Грозев.

За фестивала в Кан филмът е участвала в селекция заедно с продукции от цял свят и компании като Daimler Benz, BMW Group, Toyota motors, Redbull и др. Международното жури обаче е харесало българския продукт и му е присъдило приза в категорията „Най-добър документален филм на историческа тематика“. Това всъщност е и първото българско участие в световен форум от такъв мащаб, подчерта режисьорът.

Наградата от Франция е поредното международно отличие, присъдено на филма тази година. Продукцията участва в поредица световни форуми в Европа и Азия. които са част от престижната система на CIFFT (Международен комитет на фестивалите за туристически филми).

Тя вече спечели две първи награди – за най-добър документален филм от Международния фестивал на туристическия и екологичен филм SILAFEST в Сърбия и за най-добър телевизионен документален филм на историческа тематика от фестивала „Филм, изкуство и туризъм“ в Люблин. Полша.

„В Полша също бяхме много добре приети. Приятно е с българско участие и с български филм. който представя най-красивия български град“, сподели операторът.

„Велико Търново в сърцето на историята“ е най-мащабният филмов проект за старата столица, реализиран от екипа на „Black Stamp“ по поръчка на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“. Филмът представя по интригуващ начин болярския град със спиращи дъха уникални кадри, анимация и любопитни факти за туристическите обекти.

В ролята на гид влиза обичаният български актьор. Това е първият за България документален туристически филм. произведен и прожектиран в най-високия технически стандарт за кино – 4К формат.

Във Велико Търново вече са три от наградите, които филмът е завоювал и те ще бъдат изложени за широка публика.

Подобни материали:
На почивка в България: Ето какво видяха немски туристи
По пътя на Ориент Експрес: България във филм на BBC

3 коментара
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност