За първи път: „Пулицър“ за българин

Пулицър
Българин прослави родината ни с невероятния си талант да прави уникални снимки. Тази негова дарба му донесе „Пулицър„. Така за първи път българин става носител на  престижната награда за журналистика на американската фондация.

Става дума за Стоян Ненов. Българинът е фотограф на „Ройтерс“. Наградата Ненов споделя с още 7 свои колеги от агенцията и четирима фотографи на „Ню Йорк Таймс“ за отразяването на драмата на бежанците.

Отличеният кадър на Стоян Ненов е от гарата на македонския град Гевгелия и е от 15 август. „Снимката е от самото начало на кризата с мигрантите там. Тогава още го нямаше още лагерът и хората вървяха по два километра от границата до гарата и живееха там. На ден имаше по три влака, които изобщо не можеха да поберат всички, и това се случваше при тръгването на всеки влак. Полицаи почти нямаше. Бяха трима-четирима и се опитваха да въдворят някакъв ред“, заяви Ненов за Клуб Z.

Ненов все още не знае дали ще има церемония по награждаването на отличените с наградата „Пулицър“. „Разбира се, че се радвам много. Когато научих за приза, не можех да повярвам. Бях много изненадан“, добави той.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×