Google с безплатна онлайн платформа за обучения в България

Дигитален гараж

Google обяви старта на програмата „Дигитален гараж“ за България, нова онлайн платформа, която предлага безплатни обучения за всеки, от ученици до предприемачи. Обученията, които засягат дигиталния маркетинг и  развиване на бизнеса онлайн, са достъпни на https://digitalengarazh.withgoogle.com/

Липсата на дигитални умения е едно от най-големите предизвикателства за Европейския съюз и Централна Европа в частност. За да успеят в новата дигитална ера, страните трябва да стимулират местното предприемачество и да развиват дигиталните умения, и по този начин да помагат на отделните хора и предприемачите да използват пълния потенциал на интернет инструментите и да бъдат успешни в онлайн пространството.

Според Европейската комисия почти половината от населението в ЕС (47%) не разполага с адекватни дигитални умения, докато в близкото бъдеще 90% от работните места ще изискват някакво ниво на дигитални компетенции. Европейската комисия прогнозира, че 825 000 работни места ще останат незаети до 2020 г. заради липсата на такива умения.

Това е особено важно за България, тъй като според Индекса за дигитална икономика и общество (DESI) страната заема предпоследно място в ЕС по отношение на дела от хора с базови дигитални умения (31% срещу средно 55% за ЕС)[1]. Освен това 40% от българите нямат никакви дигитални знания. Ниското ниво на цифрови умения на човешкия капитал е една от причините, поради които българските предприемачи изостават в прилагането на цифровите технологии, например в областта на електронната търговия.

Ева Паунова, член на Европейския парламент, eSkills посланик, каза: „Развитието на устойчиви и таргетирани дигитални умения у хората може да бъде стимулът, който ще позволи на българските предприятия да възприемат цифровите технологии и да се възползват максимално от възможностите, предлагани от цифровата икономика. Няма универсално решение за този въпрос, но споделянето на обща визия и инвестирането на време, усилия и ресурси в изграждането на ключови ИКТ умения и предприемачески капацитет в следващото поколение са огромна стъпка в правилната посока.“

С цел да направи обученията по дигитални умения достъпни за всички заинтересовани, Google създаде нова онлайн платформа, достъпна за българските потребители на  https://digitalengarazh.withgoogle.com/.

„Интернет може да бъде силен съюзник на обществото, помагайки както на млади специалисти, така и на фирми, да се развиват. Със старта на българския Дигитален гараж ние искаме да дадем възможност на настоящата и бъдещата работна сила на страната да придобие дигитални умения, да подпомогнем малките и средните компании да ускорят растежа си, както и да улесним достъпа им до световните пазари“, каза Парис Чилдрес, мениджър бизнес развитие на Google за България.

Платформата Дигитален гараж е one-stop shop, където потребителите могат да се възползват от безплатни уроци за всичко – от това как се изгражда присъствие онлайн, до маркетинг в социалните медии или използване на възможностите на мобилните телефони за привличане на повече клиенти, както и много повече. Потребителите могат да избират темите, за които искат да научат повече или да завършат целия онлайн курс и да получат сертификат от Google и IAB Europe. Онлайн курса се състои от 89 урока, разделени в 23 теми. Всяка тема включва няколко видеоклипа, в които експерти и предприемачи споделят своя опит как се използват дигиталните умения за развиване на бизнес онлайн. Пълен списък на съдържанието може да намерите тук.

Всички компании, както и хора, заинтересовани да разширят своите дигитални познания, могат да се запишат безплатно за онлайн курсовете, достъпни чрез платформата.

През 2015 г., Google се ангажира да осигури безплатни обучения за дигитални умения на 1 милион европейци. В продължение на поетия миналата година ангажимент Google наскоро обяви, че ще удвои усилията си, за да обучи 2 милиона европейци до края на 2016 г. Google ще инвестира 42 милиона евро през 2016 г., за да изгради платформа за дигитални умения, достъпна за фирми и отделни хора в цяла Европа, както и да предостави на повече предприемачи и ученици цифровите знания. Българският Дигитален гараж, стартирал днес, е част от тази инициатива.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×